Τζανακόπουλος: Bούληση για συμφωνία, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας και υποχωρήσεις σε εργασιακά

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup  της 5ης Δεκεμβρίου.  Οπως διαβεβαίωσε η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση για αυτό, χωρίς όμως νέα μέτρα και υποχωρήσεις στα εργασιακά. Επεσήμανε όμως ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.

Ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να σχολιάσει τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο γι το Κυπριακό, αφήνοντας ανοικτό αν μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα γίνει τελικά συνάντηση.

Οι διαπραγμεύσεις με τους θεσμούς θα συνεχιστούν ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπως τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά, σημείωσε. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, παρά μόνο η πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Συνεχίζοντας για την διαπραγμάτευση εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης το ΔΝΤ να μην βάζει εμπόδια και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός χρονοδιαγράμματος. Ζήτησε το ΔΝΤ «να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι  δεν μπορεί να επιβληθούν άλλα μέτρα λιτότητας, πράγμα που το λέει και το λέει και η ελληνική πλευρά να το πει».

Σχολιάζοντας τη θέση του ΣΕΒ για τα εργασιακά τόνισε ότι η θέση του Συνδέσμου «είναι άλλη το πρωί άλλη το βράδυ. Όταν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις οφείλει να λέει ότι έχει πει στην κυβέρνηση και στους άλλους εταίρους» πρόσθεσε. «Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, θεωρούμε ότι έχουμε σαφή επιχειρήματα», είπε επίσης και συμπλήρωσε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπως υπογράμμισε, «ειδικά στα εργασιακά οι ελληνικές θέσεις βασίζονται σε ισχυρά πολιτικά, νομικά και οικονομικά επιχειρήματα».

Σχετικά με το χρέος τόνισε ότι δεν είναι απομονωμένο από ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος. «Είναι στενά συνδεδεμένο με β’ αξιολόγηση. Ωστόσο δεν είναι πολιτικά ουδέτερο ζήτημα αφορά τον τρόπο που θα αξιοποιηθείι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει». Σε αυτό το πλαίσιο οι πολιτικές διαφορές, εκτίμησε, παίζουν πολύ σαφή ρόλο και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης με τη Ν.Δ. στον τρόπο αξιοποίησης του χώρου που θα προκύψει από μία μείωση χρέους».

Για τον προϋπολογισμό σχολίασε ότι τα πλεονάσματα σε μία οικονομία όπως είναι η ελληνική είναι σημαντικά, ωστόσο, κάλεσε όσους ασκούν «ανέξοδη κριτική» να θυμηθούν τι προβλεπόταν σε προηγούμενες συμφωνίες.

Παραδέχτηκε ότι πράγματι προβλέπεται υπερφορολόγηση και ζήτησε από όσους ασκούν κριτική να καταθέσουν αντιπρόταση για το πώς θα καλυφθούν τα μεγάλα κενά. «Και αν η αντιπρόταση προβλέπει μαζικές απολύσεις και οριζόντια περικοπή συντάξεων πρόκειται για καταστροφική πρόταση που δεν γίνεται αποδεκτή».

Είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, επέκταση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το Κυπριακό είπε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και μετά τις εξελίξεις «θα δούμε τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα της συνάντησης είναι ανοιχτό».

Εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνικής πλευράς για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν έχουμε εμπλοκή στα ζητήματα που αφορούν το εδαφικό και το περιουσιακό», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος για τη Συνθήκη της Λωζάνης, σχολίασε ότι πρόκειται για «ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα» όχι δηλώσεις και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές θέσεις και οι θέσεις της διεθνούς κοινότητας είναι γνωστές.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στοχεύει «στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος», δηλώνοντας ότι αυτοί στους οποίους απευθύνεται, «ζητούν προσωπική δικαίωση και όχι έξοδο από την κρίση».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές περί υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, είπε ότι δεν έχει συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τονίζοντας πως ήταν ένας πολιτικός που τίμησε με το ήθος του τον δημόσιο βίο της χώρας μας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here