Συνεχείς και ισχυροί μετασεισμοί ανησυχούν τους κατοίκους στα Γιάννενα-Σε συναγερμό οι σεισμολόγοι

Οι μετασεισμοί,ακόμη και 4,3 Ρίχτερ, συνεχίσθηκαν την Κυριακή στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ του Σαββάτου, ανησυχώντας τους κατοίκους. Ωστόσο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν φυσιολογική τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αν και παραμένουν σε συναγερμό, λόγω του ιστορικού μεγάλων σεισμών, που έχει δώσει η περιοχή.

Αρκετοί πάντως κάτοικοι των Ιωαννίνων και χωριών στο Πάπιγκο, παρέμειναν έξω από σπίτια τους.

Σήμερα, Δευτέρα, δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου.

Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ και όλοι οι χώροι άθλησης -γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Επίσης δεν θα λειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών.

Από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και τα δικαστήρια στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και στο Ειρηνοδικείο Κόνιτσας.

Τι λένε οι επιστήμονες

Τους λόγους για τους οποίους οι σεισμολόγοι παραμένουν σε συναγερμό μετά τα 5,3 του Σαββάτου ανέλυσε το πρωί της Δευτέρας ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξήγησε ότι οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους – ειδικά το πρώτο 24ωρο – οι σεισμολόγοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί ήταν:

  • Το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο όπως της πόλης των Ιωαννίνων.
  • Το ότι η περιοχή σε ιστορικούς χρόνους, τους προηγούμενους αιώνες, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους έως 6,3 βαθμών.
  • Η περιοχή που διεγέρθηκε είναι αρκετά μεγάλη, μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογείται από έναν σεισμό 5,3 βαθμών. «Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά αυτή η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό» συμπλήρωσε.
  • Το ότι είχαμε ανώμαλη γέννεση μεγάλων μετασεισμών μέτα την πρώτη δόνηση

Όλες αυτές οι ενδείξεις δεν ήταν ευοίωνες αν και δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα όλα τα παραπάνω κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here