Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ρόλο του Ν. Κοτζιά στο Κυπριακό

 

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με όσους τον επικρίνουν για την στάση του στο Κυπριακό και κυρίως την τελευταία φάση των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο Μον Πελεράν έδωσε με τουίτ του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. 

Από τη Λιβύη όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, έγραψε: Η αντιπάθεια που τρέφουν αυτή την εποχή κάποιοι για μένα, έχει ένα καλό: τους αναγκάζει να ασχολούνται με το Κυπριακό και ας μη το γνωρίζουν.

Ο κ. Κοτζιάς χωρίς να αρνηθεί ότι παρενέβη, διέψευσε ότι δική του πρωτοβουλία, δημιούργησε την εμπλοκή στις συνομιλίες.

«Δεν μπορώ ν’ αντιληφθώ εάν κανείς βοηθά στο να υπάρξει μια λύση που να εξυπηρετεί και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, χωρίς όμως την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, γιατί να θεωρείται ότι εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού; Εκτός αν κάποιοι εννοούν ως λύση την παράδοση και εννοούν να παραμείνει τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πουν ευθέως», είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Το non paper Κοτζιά και η παρέμβαση του Μαξίμου

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» η ευθεία εμπλοκή Κοτζιά στη διαπραγμάτευση έγινε με την απαίτηση του για άμεση λύση στο θέμα των εγγυήσεων και από το επίμαχο non paper που είχε αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν – ένα non paper, στο οποίο αναφερόταν, με προειδοποιητικό τόνο προς τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ κ. Αϊντε. ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε πενταμερή διάσκεψη με την Τουρκία, εάν δεν λυθεί προηγουμένως το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Το  επίμαχο non paper αποσύρθηκε περίπου δυόμισι ώρες μετά την αποστολή του, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο «Πολίτης» η απόσυρση του εγγράφου έγινε μετά από παρέμβαση του Μαξίμου.

«Το έγγραφο Κοτζιά», γράφει η κυπριακή εφημερίδα, «εντοπίστηκε από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Ενημερώθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Μοντ Πελεράν και το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού επιδόθηκε σε μια μεγάλη προσπάθεια να αποσυρθεί. Σύμφωνα με Ελλαδίτη συνάδελφο που μίλησε στον γράφοντα, «κυριολεκτικά μας παρακαλούσαν να μην δημοσιεύουμε τίποτα, διότι θα ερχόταν σε δύσκολη θέση ο Νίκος Αναστασιάδης στο Μοντ Πελεράν». Το έγγραφο βέβαια όχι μόνο κυκλοφόρησε σε διάφορες ιστοσελίδες, αλλά όπως ήταν φυσικό έφτασε και στο τουρκικό ΥΠΕΞ».

Γιατί απέτυχε το Μον Πελεράν

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ η στάση Κοτζιά ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία τις συνομιλίες Ανασυασιάδη – Ακιντζί στο Μον Πελεράν καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «επιχείρησε να ανατρέψει το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», αδειάζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο. Αυτή η συμπεριφορά επέτρεψε στην Τουρκία να αδειάσει επίσης τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προ του αποκεφαλισμού του έκανε ένα τακτικό βήμα πίσω».

Το προηγούμενο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι τα προβλήματα είχαν φανεί από καιρό:
«Σχετικά διαβήματα μάλιστα έγιναν και προς την κατεύθυνση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος απαντούσε καθησυχαστικά ότι ο κ. Κοτζιάς «είναι απόλυτα ελεγχόμενος από το Μαξίμου» και ότι «αν διαφωνεί με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, μπορεί και να παραιτηθεί». Βεβαίως η δράση του Ελλαδίτη ΥΠΕΞ είχε δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο, το βάθος του οποίου φάνηκε τις τελευταίες μέρες. Ο κ. Κοτζιάς σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς από την Αγγλία, Ελλαδίτες και Κύπριους διπλωμάτες είχε προλάβει να ετοιμάσει μια μελέτη για τα θέματα ασφάλειας, μέρος της οποίας μάλιστα διέρρευσε στην εφημερίδα «Φ» της Κύπρου.

Στην πραγματικότητα το έγγραφο αυτό συνέβαλε στην πρόσθετη διατύπωση αυτόνομων ελλαδικών αξιώσεων, αφού ενέτασσε την Κύπρο σε βασικό πυλώνα του ελληνικού δόγματος για την ασφάλεια. Συνεκδοχικά, και υπό το πρόσχημα να εμποδίσει την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τουρκικό προτεκτοράτο, την ανακήρυσσε ελλαδικό προτεκτοράτο, αναβιώνοντας την πεπερασμένη ιστορική προσέγγιση περί εθνικού κέντρου. Μια προσέγγιση βέβαια προκλητική μετά το ελλαδικό πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974, και την παντελή εγκατάλειψη της Κύπρου στη συνέχεια, επιτρέποντας την απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου Αττίλας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here