Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για το χρέος

Μαραθώνιο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες για το ελληνικό χρέος, ανάμεσα τους και την Ανγκελα Μέρκελ, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που γίνεται Πέμπτη και Παρασκευή. Παράλληλα, το Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν πρόσβαση στην Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διερευνήσουν τις πραγματικές προθέσεις του ΔΝΤ στο θέμα αλλά και για ζητήσουν από τις ΗΠΑ παρέμβαση για άμεση διευθέτηση του.

Αλλωστε οι ΗΠΑ έχουν δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ της ταχύτερης δυνατής ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Το θέμα όμως έχει περιπλακεί λόγω της εμμονής της Γερμανίας να παραπέμψουν το ζήτημα στο τέλος ου 2018.

Η Ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι  εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα, άρα και οι δανειστές θα πρέπει να δώσουν τη λύση για το χρέος. Με την θέση αυτή φαίνεται ότι συμφωνεί κατ αρχάς και ο ευρωπαιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, παραπέμποντας πάντως τη λύση του θέματος στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες προκειμένου την Πέμπτη το πρωί να ξεκινήσει έναν μαραθώνιο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους με αντικείμενο την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενδεχομένως και με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ πιθανολογείται ότι θα έχει συναντήσεις και με τους Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Τσίπρας θα θέσει το αίτημα της Ελλάδας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here