Στα θρανία από τη Δευτέρα τα προσφυγόπουλα

Στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν από αύριο Δευτέρα, για ένα τετράωρο(από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα), τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα. Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, περιλαμβάνει την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή μια άλλη γλώσσα επιλογής τους -ανάλογα με το πού θα ήθελαν οι γονείς να πάνε αργότερα- μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή ή αθλητισμό.

Η μετακίνηση των μαθητών προσφύγων θα γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος σε συνεργασία με την Κομισιόν έχει βρει τα χρήματα. Όπως πρόσφατα είπε ο γγ του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, υπάρχει πρόβλεψη για τους εμβολιασμούς, όπως και για ένα έξτρα κονδύλι για την καθαριότητα και φύλαξη των σχολικών χώρων για τις επιπλέον ώρες που θα χρησιμοποιούνται.

Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ θα γίνει επιπρόσθετη προκήρυξη για φιλολόγους ή δασκάλους οι οποίοι θα διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα.

Φίλης: Ετοιμη η κοινωνία να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων

H ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων, δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ,  ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης με αφορμή το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων στα προσφυγόπουλα από τη Δευτέρα.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο περιστατικό της Μυτιλήνης, όπου γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Πρόκειται για εξαιρετικά μειοψηφικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στο γενικότερο αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης τα ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Η Μυτιλήνη εδώ και ένα χρόνο δείχνει μια μεγάλη αλληλεγγύη και γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η κίνηση που έγινε -η οποία δεν εκπροσωπεί και το σύλλογο- πρέπει να είναι μια εξαιρετικά μειοψηφική κίνηση ορισμένων ανθρώπων».

Για το έλλειμα ενημέρωσης, που ενδεχομένως να υπήρχε, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «ακόμα και αναγκαία ενημέρωση να μην υπήρχε, δεν κλείνεις ένα σχολείο με λουκέτο, με το έτσι θέλω, αλλά ζητάς ενημέρωση» σημειώνοντας ότι «ο διευθυντής δεν υποχρεούται να κάνει ενημέρωση στους γονείς, ο διευθυντής ενημερώνει τα παιδιά ότι μεθαύριο θα έχουμε και μαθητές πρόσφυγες σε Τμήμα Υποδοχής, αυτό κάνει ο διευθυντής. Το θέμα της ενημέρωσης των γονέων αφορά την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εκπαιδευτικές αρχές εκτός σχολείου».

Όπως είπε ο κ. Φίλης, το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων ξεκινά σταδιακά, ώστε να υπάρχει και ενημέρωση των γονέων. «Σε πρώτη φάση» είπε «το πρόγραμμα ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και μέσα στο μήνα το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here