Πως η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα και ακυρώνει το σχέδιο ΝΔ-διαπλοκής

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Τα ευνοικά στοιχεία και οι αισιόδοξες προβλέψεις για ταχεία και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα και βάζει δύσκολα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συμμάχων του στο στρατόπεδο της διαπλοκής, που έχουν επενδύσει, στην αποτυχία και την άμεση πτώση της κυβέρνησης.

«Όσο η οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τόσο καταρρέει το σχέδιο της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή. Καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα»,  σχολιάζουν τις εξελίξεις κυβερνητικοί κύκλοι.

Κι έχουν δίκιο, αν σκεφθεί κανείς, ότι ήδη η οικονομία τρέχει σε ετήσια βάση με άνοδο 1,5% του ΑΕΠ, αναπτύσσοντας μια δυναμική που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Την ίδια στιγμή, η υπεραπόδοση των εσόδων που υπερκάλυψαν το στόχο κατά 4% το πρώτο δεκάμηνο, δίνει επίσης το απαραίτητο μαξιλάρι στη κυβέρνηση προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς, από καλύτερους όρους, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να «ξορκίσει» την εφαρμογή του «κόφτη» για το 2017 ίσως και το 2018, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε ήδη στα 6,5 δις ευρώ έναντι στόχου για 1,8 δις ευρώ.

Η αντιπολίτευση έπαθε αυτό ακριβώς που φοβόταν και ήθελε να αποφύγει: Να αντιστραφεί πλήρως το οικονομικό πλήγμα και να περάσει η χώρα στην εποχή της μεγέθυνσης μετά από 8 χρόνια παρατεταμένης ύφεσης και απώλειας εισοδήματος.

Μπορεί η ΝΔ να κερδίζει στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά, ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση και των δημοσιονομικών μέτρων προσαρμογής που πήρε η κυβέρνηση σε εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Πρόκειται για σκληρά μέτρα τα οποία ωστόσο είναι εμπροσθοβαρή και επηρεάζουν την κοινή γνώμη αρνητικά. Σε αυτό συμβάλει βέβαια και η άμεση συνδρομή των συστημικών μέσων που κάνει ότι μπορεί να για πλήξει την εικόνα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ολοι γνωρίζουν όμως και πρώτος και καλύτερος ο αρχηγός γης ΝΔ, ότι τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν εύκολα, ιδίως εάν  η χώρα περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και δικαιότερη κατανομή τόσο των βαρών όσο και του πλούτου.

Η ανάκαμψη της οικονομίας, είναι ο πραγματικός εφιάλτης του κ. Μητσοτάκη και της διαπλοκής καθώς εκεί θα κριθούν όλα, και το μέλλον της κυβέρνησης προφανώς.

Γι αυτο και οι αντιδράσεις της Πειραιώς είναι αρκούντως πικρόχολες σαν να αρνούνται πεισματικά να παραδεχθούν την πραγματικότητα: «Ολοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η κατάσταση με την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, δυο χρόνια μετά, είναι πολύ χειρότερη», σχολίαζε η ΝΔ, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα.

Και για του λόγου το αληθές, σε πείσμα της κοινής λογικής, επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση  ότι τα στοιχεία για αύξηση του Α.Ε.Π. το γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς «δεν είναι για πανηγυρισμούς» γιατί οφείλονται «στο γεγονός ότι το περυσινό γ’ τρίμηνο ήταν καταστροφικό».

Η αποτυχία του σχεδίου της διαπλοκής

Η υπεράσπιση του καθεστώτος ανομίας των καναλιών, ήταν απλά μιά από τις αφορμές, για να προκαλέσει η ΝΔ τεχνητή θεσμική κρίση και πιθανή πτώση της κυβέρνησης, με πρόσχημα ένα θέμα, στο οποίο η αξιωματική και όχι μόνο, αντιπολίτευση, είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, για την κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών κανόνων και την προκλητική προσβολή του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράτα όσα περί του αντιθέτου λένε οι μιντιακοί του φίλοι,  απέτυχε οικτρά να επιβάλει την στρατηγική της διαπλοκής στον δημόσιο βίο. Και όταν διαπίστωσε το αδιέξοδο, άρχισε να αμφισβητεί, ξανά, την ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη στη χώρα.

Η τακτική της ΝΔ έφτασε μάλιστα στο σημείο να υπονομεύει ανοικτά την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αποτρέποντας με δημόσιες τοποθετήσεις του αρχηγού της επενδυτές και ζητώντας συνεχώς εκλογές, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Το έκαναν μάλιστα αυτό στελέχη της ΝΔ, αμφισβητώντας ακόμη και την σημασία του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα!

Το γραφικό πλέον αίτημά του κ. Μητσοτάκη για εκλογές, έμεινε χωρίς αντίκρυσμα. Μετατράπηκε σ΄ένα ιστορικό πολιτικό αυτογκόλ του νέου, φέρελπι πολιτικού αρχηγού, που ταυτίζει εσκεμμένα το μεταρρυθμιστικό προφίλ με τα συμφέροντα του πιο παλιού, αποτυχημένου και διεφθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος που γνώρισε η χώρα.

Το μόνο που τους απομένει πια είναι να μην υπάρξει χρονοδιάγραμμα ελάφρυνσης του χρέους και να μην ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και είναι τόσο το μικροκομματικό τους απωθημένο, που είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν το ενδεχόμενο να μην πετύχει η Ελλάδα τους παραπάνω στόχους.

Ευτυχώς όμως για τους Ελληνες πολίτες, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Η επόμενη πολιτική αναμέτρηση θα έχει «πραματικά» πολύ μεγάλο ενδιαφέρον…

Print Friendly, PDF & Email

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Που την είδες την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας; Η πραγματική ανάκαμψη προϋποθέτει, πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, σχεδιασμό σε επιμέρους οικονομικούς τομείς που θέλουμε να αναπτύξουμε και βέβαια βάθος χρόνου.
  «Κι έχουν δίκιο, αν σκεφθεί κανείς, ότι ήδη η οικονομία τρέχει σε ετήσια βάση με άνοδο 1,5% του ΑΕΠ, αναπτύσσοντας μια δυναμική που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% το 2017». Η οικονομία μας τρέχει πολύ γρήγορα και δεν μπορούμε να συλλάβουμε την δυναμική της. Όμως για τι είδους ανάπτυξη μιλάμε. Μήπως πρόκειται για ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, ίσως του εμπορίου, ή μήπως των εξαγωγών. Ενδεχομένως να πρόκειται για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
  Το να μιλάμε γενικά και αόριστα περί πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας επικαλούμενοι καποιους γενικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κρύψουμε την πραγματικά άθλια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
  Αρχικά θα πρέπει να παράγουμε και να εξάγουμε περισσότερα απ’ αυτά που εισάγουμε (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), για να λέμε ότι έχουμε πραγματική ανάκαμψη.
  Προς το παρόν, οικονομικά, το κράτος λειτουργεί, χάρη στα δανεικά των Ευρωπαίων, και στην άγρια φορολόγηση κυρίως των Ελλήνων πολιτών εκτός δημοσίου τομέα. Όταν θα σταματήσουν αυτοί να εφοδιάζουν τα δημόσια ταμεία (κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό), τότε θα δούμε τι ρυθμούς ανάπτυξης θα επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία.

  • Εσύ πού τα είδες αυτά που λες; Κοίταξες τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ; Είδες ποιοι τομείς έχουν ανάπτυξη; Είδες πώς πάει το ισοζύγιο πληρωμών;

   Παρακαλώ βάλτε ένα τόνο στο «πώς» του τίτλου.

 2. Επειδή διοριζει καρανικες και κάποιες επιχειρήσεις του συριζα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση ο αρθρογράφος βλέπει ανάπτυξη. Στα τσακιδια πληρωμένα κομματοσκυλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here