Προσωρινή σύνταξη χηρείας 345 ευρώ

Προσωρινή σύνταξη θα λαμβάνουν και οι νέες συντάξεις χηρείας, ομάδα δικαιούχων που βρισκόταν μήνες τώρα σε δεινή θέση καθώς ήταν η μονοι συνταξιούχοι που δεν δικαιουνταν προσωρινή «έναντι» σύνταξη μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης

Σήμερα εκδόθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και δίνει προσωρινή λύση μέχρι να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι για τις νέες συντάξεις γήρατος και χηρείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο θα δίνεται προσωρινά το ποσό των 345,6 ευρώ το μήνα (Εθνική Σύνταξης 15ετίας) στις χήρες (και στους χήρους) που περιμένουν σύνταξη λόγω θανάτου.

Σημειώνεται πως το μέτρο αφορά συντάξεις για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που πέθαναν από τις 13/5/2016 και μετά (ημερομηνία εφαρμογής του νέου νόμου). Αυτό το ποσό θα παίρνουν οι χήρες/χήροι μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (ή η αντίστοιχη προσωρινή σύνταξη). Μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμούν σήμερα 9.023 αιτήσεις για συντάξεις χηρείας.

Στην περίπτωση που η σύνταξη λόγω θανάτου έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, τότε δεν θα χορηγείται ολόκληρο το ποσό των 345,6 ευρώ αλλά μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (ή 6% για κάθε έτος). Για παράδειγμα, αν η απόσταση από το πλήρες όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι 24 μήνες (2 χρόνια) η σύνταξη θα χορηγηθεί μειωμένη κατά 24/200 δηλαδή κατά 41,47 ευρώ. Συνεπώς θα διαμορφωθεί στα 304,13 ευρώ.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι  ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις συντάξεις λόγω θανάτου, που έλκουν το δικαίωμα από συντάξεις αναπηρίας, για τις οποίες λόγω του ποσοστού αναπηρίας δεν καταβαλλόταν πλήρες ποσό, εφόσον προβλεπόταν σχετική μείωση του πλήρους ποσού από τις οικείες γενικές ή καταστατικές διατάξεις.

Παραδείγματα:
α. Συνταξιούχος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω γήρατος με μειωμένη κατά 30% σύνταξη (λόγω συνταξιοδότησης κατά 5 έτη νωρίτερα από το αντίστοιχο πλήρες όριο ηλικίας συνταξιοδότησης): η σύνταξη λόγω θανάτου είναι 345,6- (345,6Χ30%)= 241,92 ευρώ.
β. Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 80%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου , σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.
γ. Συνταξιούχος λόγω αναπηρίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ποσοστό αναπηρίας 70%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 Χ 75%=259,2 ευρώ.
δ. Συνταξιούχος αναπηρίας του ΟΑΕΕ με ποσοστό αναπηρίας 67%: το ποσό της σύνταξης λόγω θανάτου, σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι: 345,6 ευρώ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here