Προς συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για Κυπριακό-Αμετακίνητη η τουρκική πλευρά στο θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής

Τις τελευταίες ημέρες, μετά και την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, έχουν πυκνώσει οι τηλεφωνικές επαφές του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δοθεί ώθηση στην επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε συνάντηση με τον Ερντογάν, ως ύστατη προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως οι εγγυήσεις και η άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στον τούρκο πρόεδρο τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, στο θέμα των εγγυήσεων και εξέφρασε την άποψη ότι, μία πολυμερής διάσκεψη, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα αποτύχει.

Παράλληλα, δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο οι δύο άνδρες να έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στην εβδομάδα, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από την τροπή που θα πάρουν σήμερα το βράδυ οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.

Η ελληνική πλευρά πάντως, συνεχίζει να στηρίζει την πολυμερή διάσκεψη, μόνο όμως στην περίπτωση που έχει υπάρξει προηγουμένως συμφωνία για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί, όπως επισήμανε στις δηλώσεις του την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.

Δια του λόγου το ασφαλές, σε συνομιλία που είχαν χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη, υπό την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ταγίπ Ερντογάν

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here