Παπαδημητρίου: Να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θέλει για την Ελλάδα

Ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποφασίσει για την Ελλάδα, δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά διαδοχικά από τρία σημεία: την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του ΕΚΤ. Τώρα, το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετέχει ή όχι σε αυτή την ανάκαμψη, δηλώνει σε συνέντευξή του.

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει πολλές φορές την άποψή του. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν πράγματι θέλουν να είναι εντός ή εκτός. Νομίζω ότι θέλουν να συμμετάσχουν, και εμείς τους θέλουμε εντός» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Το αμερικανικό πρακτορείο κάνει αναφορά στις διαφωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ πάνω στο θέμα των εργασιακών, ενώ ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει: «Είμαστε ανυποχώρητοι, γιατί τελικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις  δεν ωφελούν την ανάπτυξη. Εάν δει κανείς τις προβλέψεις τους, πάντα κάνουν λάθος. Και εννοούμε μεγάλο λάθος. Παρ’ όλα αυτά, εάν το ΔΝΤ έχει ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία σε τόσες χώρες, είναι δύσκολο να αλλάξει άποψη».

«Στο τέλος πάντα υπάρχει μια συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου. «Δεν είναι μια συμφωνία που αρέσει σε όλους, αλλά είναι μια συμφωνία, με την οποία μπορεί να ζήσει η κάθε πλευρά, με δεδομένες τις ανάγκες της».

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ακόμη στο αμερικανικό πρακτορείο πως ο Αλέξης Τσίπρας του ανέθεσε τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής για βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη, που δεν θα ανοίγει την ψαλίδα των ανισοτήτων, αλλά και θα δημιουργήσει ένα φιλικό προς τις επενδύσεις οικονομικό περιβάλλον.

«Δεν είμαι μέλος του κόμματος, οπότε μπορώ να πω ‘υπέρ των επιχειρήσεων’ χωρίς να πρέπει να ανησυχώ ή να απολογηθώ για αυτό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Ο καθένας αναγνωρίζει ότι η επένδυση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι είμαστε στην ευρωζώνη και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να σεβαστούμε τους κανονισμούς της ευρωζώνης και της ΕΕ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here