Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, τον Νοέμβριο; – Νέα κριτική στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη από τον Αμερικανό πρόεδρο

Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 14 – 15 Νοεμβρίου, λίγο πριν επισκεφθεί τη Γερμανία για να συμμετάσχει σε συνέδριο. Την ίδια στιγμή, με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα», ο Αμερικανός πρέοδρος ασκεί και πάλι κριτική στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, γιατί επιβράδυναν την ανάπτυξη, όπως τονίζει. 

Τις πληροφορίες για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα δεν επιβεβαιώνει «προς το παρόν» το Μέγαρο Μαξίμου. Αν επιβεβαιωθεί η επίσκεψη, αυτή θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο χρονικό διάστημα όπου θα βρίσκονται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση για τα μέτρα ρύθμισης-ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αν τελικά ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν ολοκληρώσει την οκταετή θητεία του στον Λευκό οίκο,  επισκεφθεί την Αθήνα, θα πρόκειται πιθανότατα για μια ισχυρή συμβολική κίνηση ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας και του ρόλου της σε οικονομικό και γεωστρατηγηικό επίπεδο. Αλλωστε αποτελεί πάγια θέση των ΗΠΑ η ενίσχυση της σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα με τερματισμό των περιοριστικών πολιτικών της λιτότητας και άμεση ρύθμιση του χρέους.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει επίσης να αξιοποιήσει την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, ζητώντας παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα για να λυθεί το θέμα του χρέους άμεσα και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές.  Ιδιαίτερη σημασία θα έχει, ότι αμέσως, ο κ. Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Γερμανία και θα συναντηθεί με την καγκελάριο Α. Μέρκελ.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται στις 8 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ και η τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον νέο πρόεδρο θα γίνει τον Ιανουάριο του 2018.

 

Κριτική Ομπάμα στις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη

Κριτική στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Ευρώπη άσκησε ο πρόεδρος της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Repubblica επαινώντας παράλληλα το πολιτικό «όραμα» του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας συνέβαλαν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι ο Ματέο Ρέντσι έχει κατανοήσει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και την τόνωση των επενδύσεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και τη μείωση του χρέους οδήγησαν τελικά σε στασιμότητα και υψηλή ανεργία σε πολλές χώρες.

«Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι το όραμα και οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ακολουθεί ο Ματέο Ρέντσι είναι τόσο σημαντικές».

«Αναγνωρίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν για τη διατήρηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την αύξηση των ευκαιριών για επενδύσεις» πρόσθεσε o Μπαράκ Ομπάμα.

Τα λόγια του Αμερικανού προέδρου δίνουν ώθηση στον Ματέο Ρέντσι, του οποίου το πολιτικό μέλλον εξαρτάται από το επικείμενο δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός αν χάσει το δημοψήφισμα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here