Ο κόσμος καίει στα τζάκια ακόμα και χαλιά και σκουπίδια…

Πολλά και συχνά περιστατικά με πυρκαγιές σε καπνοδόχους αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική στο Βόλο, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, επειδή ο κόσμος ρίχνει στο τζάκι για να ζεσταθεί κυριολεκτικά οτιδήποτε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου φέτος έχουν ξεσπάσει συνολικά 20 φωτιές σε καπνοδόχους, χωρίς ωστόσο να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές ή να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα σύμφωνα με τεχνίτες καθαρισμού τζακιών, ο κόσμος καίει ακόμα και παλιά χαλιά καθώς τα κυκλώματα στην εμπορεία καυσόξυλων έχουν ανεβάσει τις τιμές…

Η καύση ξύλων σε τζάκι εκτός από τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα που προκαλεί, αποτελεί και εν δυνάμει κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς, εφόσον δεν είναι καλά καθαρισμένο το τζάκι και η καπνοδόχος του.

«Ορισμένοι καίνε παλιά χαλιά και σκουπίδια», σημειώνει ο κατασκευαστής-συντηρητής τζακιών Μενέλαος Ψύχας. «Καίνε βρεγμένα ξύλα, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν το τζάκι και ως ψησταριά».

Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, όταν η χρήση τζακιού γίνεται εντός διαμερίσματος πολυκατοικίας, διότι εκεί οι καμινάδες των υποκείμενων (κάτω) ορόφων, διέρχονται από τα υπερκείμενα (πάνω) διαμερίσματα ή τους κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στο τζάκι ενός διαμερίσματος, να επηρεάζει την περιουσία ή ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των ενοίκων των γειτονικών διαμερισμάτων.

Σε ό,τι αφορά στις φωτιές από τα τζάκια σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, έχουν να κάνουν κυρίως με την κακή κατασκευή, δηλαδή με τα υλικά χαμηλής ποιότητας που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την κατασκευή.

Σύμφωνα με το νόμο (αλλά και για την προστασία της υγείας των ίδιων των χρηστών) κανονικά απαγορεύεται αυστηρά η καύση απορριμμάτων εντός της εστίας τζακιού. Πέραν του κινδύνου πυρκαγιάς, από τυχόν επικίνδυνα υλικά στα σκουπίδια, μπορεί να εκλυθούν και τοξικά αέρια

Επίσης το τζάκι δεν πρέπει να υπερφορτώνεται με ξύλα. Ακόμη το ψήσιμο στο τζάκι δεν είναι ενδεδειγμένο, διότι τα λίπη που συσσωρεύονται εντός της καμινάδας, κάνουν την αιθάλη ιδιαίτερα εύφλεκτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here