Ο επίμονος Σόιμπλε: Πρόοδο η Ελλάδα αλλά αποφάσεις για το χρέος στο τέλος του 2018

Πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος «βλέπει» ο Σόιμπλε, προτρέποντας όμως την Αθήνα να μην σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο Γερμανός υπουργός, πάντως, επαναλαμβάνει ότι το χρέος δεν είναι το βασικό πρόβλημα και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος, στο τέλος του 2018. 

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πάντως κλείνοντας τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτές την παρέλκυση και την μετάθεση του προβλήματος του χρέους.

Από τη πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, υποστηρίζει ότι το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους αφορά τα κράτη μέλη αλλά προσθέτει ότι είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα ως το τέλος του έτους.

Οπως φαίνεται στο θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους επικρατεί μεγάλη διάταση απόψεων, με τη Γερμανία, τον ισχυρότερο παράγοντα της ευρωζώνης να επιδιώκει να το μεταθέσει μετά τις γερμανικές εκλογές. Εάν επικρατήσει τελικά η άποψή της,  η Ελλάδα θα πρέέι να συμβιβασθεί με μερικά, μικρά, βραχυπρόθεσα μέτρα επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίων, τα οποία επεξεργάζεται ο ESM

Tι ξανα-είπε ο Σόιμπλε

Μιλώντας στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης, ο Σόιμπλε εκτιμά ότι πολλά στην ΕΕ πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία. Η Ιταλία θα έχει θετική εξέλιξη στην οικονομία. Οι ‘Ελληνες κάνουν, επίσης, πρόοδο, δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Για την άρνηση του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο Σόιμπλε είπε ότι «πρόκειται για παρεξήγηση» και ότι δεν προτίθεται καθόλου να συγκρουσθεί με το Ταμείο.

«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει -και αυτό δεν είναι νέο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει, αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και ότι αυτό αρκεί ώστε να βαδίσει η χώρα προς ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι ‘Ελληνες αντίθετα επαναλαμβάνουν: θα τα καταφέρουμε. Γι’ αυτό και την άνοιξη συμφωνήσαμε, η Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν επαληθευτεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Αυτό, το υπενθύμισα ξανά στον Έλληνα ομόλογό μου στο Eurogroup της Δευτέρας.»

Στο ερώτημα των δημοσιογράφων για το αν αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απάντησε:

«Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here