Ξεκινά η κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση για τα εργασιακά- Στόχος να κλείσει μέσα στο Νοέμβριο

 

Αρχίζει σήμερα, επισήμως, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με έμφαση και κύριο μενού τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.  Λόγω της κρισιμότητας που έχει για τη ρύθμιση του χρέους η ταχεία ολοκλήρωσή της, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να την κλείσει με διαδικασίες fast track ως το τέλος Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να ξέρει κανείς αν αυτό είναι εφικτό.

Αλλά ακόμη κι αν καταφέρουμε να κλείσει η αξιολόγηση πριν το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, στις 5 Δεκεμβρίου, παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τεθούν σε εφαρμογή οι διαδικασίες ρύθμισης του ελληνικού χρέους, δεδομένης της επίμονης θέσης της Γερμανίας, αυτό να συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος στα τέλη του 2018.

Βέβαια στο θέμα αυτό, υπάρχει και το ΔΝΤ που έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ψωρίς μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και φυσικά την ελάφρυνσή του.

Ομ,ως η εμμονή της Γερμανίας, όπως υποδηλώνουν οι αλλεπάλληλες σε δύο ημέρες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε, να μην ανοίξει πριν τις γερμανικές εκλογές θέμα χρέους της Ελλάδος, κάνει πολύ αμφίβολη την πιθανότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα μείωσής του, ως το τέλος του έτους.

Γι αυτό και βιάζεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς γνωρίζει ότι εάν η αξιολόγηση πάει στο 2017, τότε θα γίνει μηδενισθούν και οι όποιες ελπίδες για ρύθμισή του.AdTech Ad

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν με την «προκαταρκτική» φάση, που περιλαμβάνει την συλλογή στοιχείων και προτάσεων από τα ελληνικά υπουργεία για τα 33 προαπαιτούμενα του προγράμματος, από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που θα βρεθούν από σήμερα στην Ελλάδα.

Το αρχικό πρόγραμμα ήταν αύριο, Τρίτη, να έρθουν στην Ελλάδα και οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών, ώστε να αρχίσουν και οι επίσημες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο,η εκπρόσωπος του ΔΝΤ με ένα e-mail που έστειλε την Παρασκευή, ενημέρωνε την Αθήνα ,ότι θα καθυστερήσει 2-3 ημέρες επικαλούμενη «προσωπικούς λόγους» . Κυβερνητικοί κύκλοι, διευκρίνιζαν ότι η επίσημη δικαιολογία ήταν πως ήθελε να παραστεί σε κηδεία πρώην στελέχους του ΔΝΤ . Ανεπίσημα, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν προβληματισμό για την καθυστέρηση λόγω της συγκυρίας, χωρίς όμως να μπορούν να αποδώσουν την καθυστέρηση σε κάποιο άλλο λόγο όπως πχ κάποια εσωτερική διεργασία του Ταμείου.

Η πρώτη συνάντηση της εκπροσώπου του Ταμείου και μαζί του κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ) Μάσσιμο Ντρούντι ( ΕΚΤ ) και Νικολό Τζιαμαριόλι ( ΕΜΣ) με το οικονομικό επιτελείο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός είναι η πρώτη φάση της αξιολόγησης είναι να διαρκέσει από μια εβδομάδα έως και 10 ημέρες.

Η επόμενη φάση θα ξεκινήσει μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου οπότε θα γίνει και μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης ώστε να οριστεί και η επόμενη φάση της.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here