Νέα πρόκληση Τουρκίας σε Ιράκ: Παραμένουν στρατεύματα στη Μουσούλη

Η Τουρκία συνεχίζει και εντείνει τη προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της τόσο απέναντι στη Συρία, όπου έχει εισβάλει πρόσφατα για να αποτρέψει τη προέλαση των κουρδικών δυνάμεων, όσο και στο Β. Ιράκ, όπου έχει προ πολλού εγκαταστήσει στρατεύματα βόρεια της Μοσούλης. 

Η Αγκυρα αρνείται πεισματικά να αποσύρει την στρατιωτική τη παρουσία από την Μπασίκα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Μουσούλη, δηλώνοντας μάλιστα διά στόματος του πρωθυπουργού ότι η ιρακινή κυβέρνηση «ξεπερνά τα όριά της» με τις αντιδράσεις της. Η Βαγδάτη χαρακτήρισε «κατοχική» την τουρκική στρατιωτική δύναμη και ζήτησε την άμεση αποχώρησή της από τα ιρακινά εδάφη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιντιρίμ, σε ομιλία που έκανε στην Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκίας είπε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο Ιράκ. Στόχος μας είναι να εμποδιστούν οι ανθρώπινες τραγωδίες, αλλά και τα τετελεσμένα γεγονότα. Η κυβέρνηση του Ιράκ να μην ξεπερνά τα όριά της».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του Ιράκ, το οποίο στο μεταξύ έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την αντίδραση της Βαγδάτης και είπε πως «υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ στρατιωτικές δυνάμεις από 63 χώρες. Ενώ η ιρακινή κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έλαβε κανένα μέτρο εναντίον της παρουσίας του ΡΚΚ στο Ιράκ. Το γεγονός ότι το Ιράκ προτάσσει την τουρκική παρουσία, ενώ συμβαίνουν αυτά, είναι ματαιοπονία και δεν δείχνει καλές διαθέσεις».

Η τουρκική κυβέρνηση για να υποστηρίξει επίσης την παράνομη παρουσία της στην περιοχή, εμφανίζεται ως αυτόκλητος προστάτης των σουνιτικών πληθυσμών του Ιράκ!

Σε δηλώσεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αγκυρα, εκφράζουν ανοικτά την ανησυχία τους για την τύχη των σουνιτών, όταν οι σιιτικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις ανακαταλάβουν τη Μουσούλη. Στην ουσία η Τουρκία, με το τρόπο αυτό, διεκδικεί ρόλο εγγυητή και ρυθμιστή εξελίξεων και μέσα στο Ιράκ!

Ξεχνά να μας πει βέβαια, ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με την απελευθέρωση άλλων πόλεων με σουνιτικό πληθυσμό στο ιράκ, όπως η Φαλούτζα και το Τικρίτ από τον ISIS.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here