Μπαν Κι Μπουν: Ενθαρρύνω τους 2 ηγέτες να ξεπεράσουν τα εμπόδια

Με επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ενθαρρύνει τους δυο ηγέτες να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να συνεχίσουν την σκληρή δουλειά προς επίτευξη μιας σωστής και βιώσιμης λύσης. Στηρίζει επίσης την ειρηνική εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι δυο κοινότητες το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου στο Λήδρα Πάλας, γιορτάζοντας την ειρήνη και ζητώντας μια λύση τώρα.

Ο ΓΓ, τονίζει για ακόμη μια φορά τη υποστήριξή του προς τις δυο πλευρές προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

H επιστολή Μπαν Κι Μούν:
«Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημερώθηκε από τον ειδικό του σύμβουλο για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που έλαβαν χώρα μεταξύ του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Ε/Κ ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου και στις 20 και 21 Νοεμβρίου. Παρά τις ειλικρινείς προσπάθειές των Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι συνομιλίες δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα για συμφωνία στα κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές και αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα.
Ο ΓΓ συμμερίζεται την απογοήτευση των δύο ηγετών οι οποίοι έλπιζαν πως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν θα άνοιγαν τον δρόμο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Το ίδιο βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες συγκεντρώθηκαν στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία για να στηρίξουν το κοινό όραμα των ηγετών για μια ενωμένη πατρίδα. Ο ΓΓ έχει εμπιστοσύνη στην συνεχιζόμενη επιθυμία των ηγετών να πετύχουν αποτελέσματα επί αυτών των προσδοκιών με μια λύση που θα οφελεί και τις δύο πλευρές. Στους Κύπριους δεν αξίζει κάτι λιγότερο από αυτό.

Ο ΓΓ ενθαρρύνει τους Ακιντζί και Αναστασιάδη να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ξεπεράσουν το συγκεκριμένο εμπόδιο και να ολοκληρώσουν την πολλά υποσχόμενη εργασία που έγινε στο Μοντ Πελεράν. Οι ηγέτες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο επί των κεφαλαίων τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, σημειώνοντας πρόοδο στις συνομιλίες τους που δεν έχουν γίνει στο παρελθόν. Θα πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν πάνω στα ουσιαστικά τους αυτά επιτεύγματα. Ο ΓΓ καλεί τους ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους βάσει της κοινής τους δέσμευσης να κάνουν ότι μπορούν για να φτάσουν σε διευθέτηση το 2016. Δεν πρέπει να αφήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία να ξεφύγει, ειδικά σε μια περιοχή και έναν κόσμο κλιμακούμενων εντάσεων.
Ο ΓΓ επαναδιατυπώνει την πλήρη στήριξή του και την δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τους δύο ηγέτες να φτάσουν στον κοινό τους στόχο, σεβόμενοι το ότι το μέλλον της Κύπρου θα καθοριστεί από Κύπριους, για όλους τους Κύπριους. Σύντομα θα επικοινωνήσει και με τους δύο ηγέτες για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ειδικό του σύμβουλο ο οποίος αυτή τη στιγμή αξιολογεί την κατάσταση.
Ο ΓΓ προτρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν τις όποιες δηλώσεις και ενέργειες που θα καθιστούσαν δυσκολότερη την συνέχιση των συνομιλιών. Υπενθυμίζει πως τα προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στις ειρηνευτικές διαδικασίες καθώς οι συνομιλίες προσεγγίζουν το τελικό τους στάδιο.
Ο ΓΓ καλεί επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ειδικά τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, να κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν τους ηγέτες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, που θα είναι κρίσιμες για τις διαπραγματεύσεις και για το μέλλον της Κύπρου.»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here