Μουζάλας: Δείχνει ΝΔ και δήμαρχο για την κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Χίο- Στο ΣτΕ κατά των hot spot φορείς και κάτοικοι του νησιού

Ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και τον δήμαρχο Χίου για την κατάσταση αναταραχής και έντασης που επικρατεί στο νησί σε σχέση με το προσφυγικό,  επιρρίπτει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι ο Δήμος αντιστέκεται στην κατασκευή νέου καταυλισμού, ενώ για τη ΝΔ είπε ότι υποκινεί ενέργειες κατά των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων.

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι η στάση του Δήμου Χίου επηρεάστηκε από την οργή της τοπικής κοινωνίας, η οποία υποκινήθηκε από τη «συστηματική δουλειά» ακροδεξιών και ρατσιστικών στοιχείων.

Είναι γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΝΔ Β. κικίλιας που επισκέφθηκε τη Χιό την περασμένη εβδομάδα, όχι μόνο δεν καταδίκασε την έκρηξη της ρατσιστικής βίας των ακροδεξιών τραμπούκων, οι οποίοι επιτέθηκε με μολότοφ και πέτρες κατά καταυλισμού προσφύγων και αλληλέγγυων αλλά δικαιολόγησε την βία, ως άμυντική στάση των κατοίκων!

Με παρέμβασή του ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς διέψευσε τις καταγγελίες του υπουργού. Αντέτεινε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οιαδήποτε συμφωνία, αλλά αντίθετα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

Σε διάψευση της καταγγελίας ότι η ΝΔ εμποδίζει την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης προέβη, επίσης μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν επιβάλει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι η μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι δυνατή βάσει της συμφωνίας, καθώς αυτή είναι η ερμηνεία που έχουν επιλέξει τόσο η Κομισιόν όσο και η Άγκυρα.

Προειδοποίησε δε ότι εάν καταρρεύσει η συμφωνία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα δεχτούν νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων.

Και αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ

Την ίδια ώρα, κάτοικοι, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Χίου κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τη λειτουργία του hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Μάλιστα, το Τοπικό Τμήμα Χίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, ένας από τους φορείς που προσέβαλαν την απόφαση καλεί την κυβέρνηση να μην προσχωρήσει στην κατασκευή νέων προσφυγικών-μεταναστευτικών δομών στη Χίο.

«Όποιοι ανυπομονούν να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων προσφυγικών-μεταναστευτικών δομών στο νησί της Χίου, νομίζουμε ότι θα ήταν λογικό να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η αίτηση ακύρωσης θα εκδικασθεί στις 7 Φεβρουαρίου 2017.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here