Μουζάλας για Μόρια: Θλίψη και αίτημα σε ΕΕ για μεταφορά προσφύγων στην Ελλάδα

O Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας εκφράζει την βαθιά του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο.

Σύμφωνα με τις έρευνες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής πρόκειται για ένα ατυχές περιστατικό καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε ύστερα από χρήση φιαλιδίου εντός σκηνής που διέμενε οικογένεια προσφύγων.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μεταφέρθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας εκτός δομής όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ αεροπλάνο τύπου C-130 μετέβη στη Λέσβο για μεταφορά των τραυματιών στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο ΚΑΤ», αναφέρει ο υπουργός και συνεχίζει:

«Το ατυχές αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περίοδο για τα νησιά καθώς έχει εγκλωβιστεί σ’ αυτά μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών.

Ζητάμε από τους πολίτες των νησιών που έδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία να συνεχίσουν να το κάνουν συμβάλλοντας στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να αποσυμφορηθεί η ένταση στις περιοχές.

Ζητάμε από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου ώστε να επισπευσθούν οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, καθώς και να συμβάλλει στην διαδικασία του relocation.

Ζητάμε από τους Ευρωπαίους Εταίρους μας την επανεξέταση της πρότασης μας για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο, σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας.

Ευχή όλων είναι η υγεία των τραυματιών να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια, με την συμβολή θεσμικών φορέων και κατοίκων να βελτιώσουμε τις συνθήκες στα νησιά μας τόσο για τους ντόπιους πολίτες όσο και για τους πρόσφυγες και μετανάστες», καταλήγει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here