Μοσκοβισί αισιόδοξος για εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ

Αισιόδοξος ότι το Eurogroup, με την πολιτική του απόφαση θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, μιλώντας για εκπλήρωση των 15 προαπαιτουμένων.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Ακούω αισιόδοξες αναφορές, περιμένω αν θα τις επιβεβαίωσουν οι θεσμοί» ανέφερε προσερχόμενος.

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε την ελπίδα του για συνολική λύση στην αναδιάρθρωση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι «ευελπιστεί σε πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ» στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και τις επαφές του με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Εχει γίνει τεράστια δουλειά, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Όπως είπε, θα δοθεί η εκτίμηση της Κομισιόν ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί. Αυτό λογικά θα επιτρέψει την εκταμίευση, σημείωσε.

Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι όπως συνήθως, με την Ελλάδα τα πράγματα οδηγούνται τελευταία στιγμή. «Αλλά το έκαναν και αυτό δεν είναι πολύ εύκολο, γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε ισχυρές μεταρρυθμίσεις». Οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος και μόλις οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως περιμένει «α επιβεβαιωθούν από τους θεσμούς οι αισιόδοξες αναφορές» που ακούει. «Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα, επιστρέφει σε ανάπτυξη, και επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» είπε.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, υποστήριξε πως γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα και η οικονομία βελτιώνεται. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, όπως είχε συμφωνηθεί.

Δεύτερη αξιολόγηση και χρέος

Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε πως «αν όλα πάνε καλά θα προχωρήσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση που αφορά περισσότερο την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». «Η Ελλάδα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις από τον Ιούλιο του 2015, έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα» τόνισε.

Μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί μπορούμε να έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Μέχρι το τέλος 2016 θα έχουμε ολοκληρωμένη συμφωνία, αν οι Έλληνες αναλάβουν τις ευθύνες έπειτα θα αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας όσον αφορά στο χρέος» ανέφερε.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα success story για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, εμπιστοσύνη και χρέος, έτσι ώστε η χώρα να γίνει ισχυρότερη στο πλαίσιο της ευρωζώνης, τόνισε ο Επίτροπος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup από την πλευρά του ανέφερε, σχετικά με το χρέος, πως «αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συμφωνία του Μαΐου».

«Ευελπιστώ σε πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ»

Ελπίζω ότι το ΔΝΤ θα είναι πλήρης συμμέτοχος στο πρόγραμμα και αυτό συζήτησα με την Κριστίν Λαγκάρντ αυτό το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, τόνισε ο επίτροπος.

Το Ταμείο θέλει το βάρος χρέους της Ελλάδας να μειωθεί, αλλά θέλει και μεταρρυθμίσεις. Αν όλοι προσπαθήσουμε, η Κομισιόν, τα κράτη-μέλη, η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, μπορούμε να φτάσουμε σε μια παγκόσμια λύση έως το τέλος του έτους, κατέληξε.

Ο Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του περιορίστηκε στο ότι «η πρόθεση είναι το ΔΝΤ να συμμετέχει και οικονομικά, αυτή ήταν η αφετηρία».

Λέγοντας πως έχουν υπάρξει δημοσιεύματα σχετικά με την παρουσία του Ταμείου, δήλωσε άγνοια σχετικά με το από πού ξεκίνησε η συζήτηση για «ειδικό ρόλο» -εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «ίσως ξεκίνησε από μία συζήτηση μέσα στο ΔΝΤ για τη δημιουργία νέου σχήματος, συζήτηση που δεν γίνεται ειδικά για την Ελλάδα».

Το EWG συνεδριάζει στις 15:00 (ώρα Αθήνας) στο Λουξεμβούργο και στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάζει έπειτα, στις 16:00, εξετάζοντας την έγκριση της εκταμίευσης.

Ο Π.Μοσκοβισί αναμένεται επίσης να ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις συζητήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ωστόσο καμία περαιτέρω συζήτηση δεν προβλέπεται κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πηγές στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ΑΠΕ, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here