Μνήμες στρατοπέδων της χούντας, από τη πρόταση Ζέμαν για εκτοπισμό προσφύγων

Ο πρόεδρος της Τσεχίας πρότεινε να εκτοπιστούν οι οικονομικοί μετανάστες σε «ακατοίκητες ζώνες» της βόρειας Αφρικής ή σε «ακατοίκητα νησιά» του Αιγαίου. Αυτό ξυπνά τις μνήμες των στρατοπέδων συγκέντρωσης των συνταγματαρχών όπως εκείνο της Γυάρου, γράφει η Frankfurter Rundschau.

«Πρόκειται για ένα σύγκρότημα διώροφων φυλακών οι οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να γίνουν κατοικήσιμες εντός μερικών εβδομάδων. Το μικρό αυτό νησί Αιγίου υπήρξε όμως ένας φρικτός τόπος εξορίας ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή», υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα, η οποία θεωρεί απολύτως βέβαιον ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί να μετατρέψει χώρους καταναγκασμού από την εποχή του εμφυλίου πολέμου σε γκέτο παράτυπων μεταναστών ή προσφύγων.

Η αλλόκοτη, όπως την χαρακτηρίζει η Frankfurter Rundschau, αυτή πρόταση εκτοπισμού μεταναστών και προσφύγων του Τσέχου προέδρου Mίλος Zέμαν δείχνει όμως ότι και μετά την ακύρωση του ουγγρικού δημοψηφίσματος αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σαμπάστιαν Κουρτς προτίθεται μάλιστα να σταματήσει την κατανομή τους σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι όπως είπε στην κυριακάτικη Welt «είναι απολύτως μη ρεαλιστική», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

ΑΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here