Λιού: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό

 

Για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ παίρνουν θέση ευθέως και δημοσίως, υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη γραμμή της Γερμανίας για αναβολή της συζήτησης, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, απαντώντας σε ερώτηση της «Καθημνερινής», κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό.

Η δήλωση γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν θα έχει αποτέλεσμα. Την ίδια άλλωστε θέση έχει και το ΔΝΤ που ζητεί να γίνει βιώσιμο το χρέος για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης» τόνισε ο κ. Λιού, και συμπλήρωσε: «Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι. Οτι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Ετσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι «καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι. Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό, και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here