Κοτζιάς: Εκθετοι οι βουλευτές της ΝΔ-Υιοθετούν άκριτα κάθε ανακρίβεια

Έκθετους χαρακτηρίζει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καταλογίζοντάς τους «συνεχή και άκριτη υιοθέτηση ψεμάτων και κάθε είδους ανακρίβειας παραγόντων της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Τους κατηγορεί επίσης ότι «επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια θετικής επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων, στα οποία ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνεται το τσάμικο».

Ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι είχε δεχθεί επίθεση από βουλευτή και επειδή έθεσε το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

«Θα αναμέναμε» καταλήγει ο κ. Κοτζιάς «την τήρηση περισσότερο υπεύθυνης στάσης από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά όταν σχολιάζονται χειρισμοί σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών στέκεται επίσης σε τέσσερα σημεία:

  1. «Η Ελλάδα, τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση, ουδέποτε δέχτηκε ότι υπάρχει θέμα τσάμικου», σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.
  2. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην αλβανική πλευρά άτυπο κείμενο προσδιορισμού των προς επίλυση ελληνοαλβανικών διαφορών. Η μόνη αναφορά που γίνεται στο ανύπαρκτο ζήτημα είναι ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια», συνεχίζει ο ΥΠΕΞ.
  3. «Η Ελλάδα ενημέρωσε για τα πιο πάνω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να της επισημάνει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Είναι το λιγότερο ανοησία να εμφανίζεται η υπογράμμιση των ελληνικών κόκκινων γραμμών ως διεθνοποίηση ενός ανύπαρκτου ζητήματος, για το οποίο η Ελλάδα ζητά τάχα τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής. Ο μόνος που με επιπολαιότητα άνοιξε στο εξωτερικό το ζήτημα ήταν μία ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών.
  4. «Η ενημέρωση για τις κόκκινες γραμμές έγινε προληπτικά διότι το κόμμα των τσάμηδων συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση, γεγονός το οποίο πολλαπλώς καταδίκασε η σημερινή ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει ο κ. Κοτζιάς.

Νωρίτερα, με αιχμή τις δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών περί «τσάμικου ζητήματος», καθώς και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης η συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιάννης Κεφαλογιάννης έκαναν λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα» και ζήτησαν για το λόγο αυτό τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here