ΚΕΕΛΠΝΟ: Νέο πλαίσιο προστασίας δικαιωμάτων και δημόσιας υγείας

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σχεδιάζει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου με αφορμή τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών που είχαν συλληφθεί το 2012 με την κατηγορία ότι εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/AIDS.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ, μετά την δημόσια συγγνώμη που ζήτησε για τις πρακτικές που οδήγησαν στην διαπόμπευση των εν λόγω γυναικών κατά την κατάθεσή του στην δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε.

«Το 2012 γράφτηκε με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία των υπηρεσιών υγείας της χώρας μας, το απαράδεκτο συμβάν της δημόσιας διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών. Δυστυχώς, όμως, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν δεν γυρίζουν πίσω. Ωστόσο τα θλιβερά γεγονότα ας γίνουν δίδαγμα για όλους. Η νέα Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ στοχεύει στη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει τις απαραίτητες διαδικασίες και δικλείδες ασφαλείας που θα καθιστούν αδύνατη στο μέλλον την αυθαιρεσία και την καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν την πιο πλήρη και ουσιαστική προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώνει απόλυτα αντίθετος με την ενέργεια της προηγούμενης διοίκησης του Κέντρου, τονίζοντας ότι «δυστυχώς, με ευθύνη της τότε ηγεσίας του, το ΚΕΕΛΠΝΟ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση αυτή. Αν και ο Οργανισμός οφείλει από τον θεσμικό του ρόλο να είναι ο κατ’ εξοχήν φορέας προάσπισης της δημόσιας υγείας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων, συνέβαλε στον υποχρεωτικό έλεγχο ευάλωτων γυναικών για HIV, παρέδωσε στην Αστυνομία ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και συναίνεσε στη δημοσιοποίηση ονομάτων οροθετικών γυναικών, σε κατάφωρη αντίθεση με τις διεθνείς επιστημονικές κατευθύνσεις και δεοντολογικές αρχές».

Τέλος, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης ο κ. Ρόζενμπεργκ σημειώνει ότι «εκπροσωπώντας σύσσωμο και ομόφωνο το Διοικητικό Συμβούλιο, ζήτησα να καταθέσω στο Δικαστήριο, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή μας στη δικαστική περιπέτεια των γυναικών αυτών και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, με στόχο την ηθική και ουσιαστική αποκατάστασή τους στην κοινωνία. Όλα τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλες οι δομές και οι συνεργάτες βρισκόμαστε αρωγοί στα σοβαρά ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των οροθετικών ατόμων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here