Καθίζηση 5 εκατοστών σε κτίριο με νηπιαγωγείο φρενάρει το μετρό Θεσσαλονίκης

Σταμάτησε τη λειτουργία του από την Κυριακή το βράδυ ο μετροπόντικας που διανοίγει την σήραγγα του μετρό της Θεσσαλονίκης από τη Νέα Ελβετία προς το σταθμό Πατρικίου, επειδή παρουσιάστηκε καθίζηση 5 (και όχι των επιτρεπτών 2,5) εκατοστών σε κτίριο της περιοχής

Η  καθίζηση σημειώθηκε σε κτίριο επί της οδού Παπαδάκη στην περιοχή της Βούλγαρη.

Οι υπεύθυνοι του μετρό αντιλήφθηκαν την καθίζηση  την Παρασκευή το μεσημέρι. Το απόγευμα της ίδιας μέρα καθώς και όλο το Σαββατοκύριακο η μία σύσκεψη διαδέχθηκε την άλλη. Έτσι φτάσαμε στο απόγευμα της Κυριακής όταν αποφασίστηκε να διακοπεί η διάνοιξη της σήραγγας μέχρι να αποτυπωθεί πλήρως το φαινόμενο και να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν για παν ενδεχόμενο καθώς και για την θωράκιση των οικοδομών της περιοχής.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις συμμετείχαν μηχανική της «Αττικό Μετρό» με επικεφαλής τον διευθυντή της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Κωνσταντινίδη καθώς και μηχανικοί της αναδόχου εταιρείας

Χάρη στις  συνεχείς γεωδομητικές μετρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με την εφημερίδα  «Μακεδονία», ανέρχονται σε περίπου 34.000 το 24ωρο, η καθίζηση έγινε αμέσως αντιληπτή. Οι μετρήσεις καταγράφονται  από ένα μεγάλο δίκτυο αισθητήρων το οποίο έχει εγκατασταθεί σε όλη τη διαδρομή που ακολουθεί ο μετροπόντικας για τη διάνοιξη των σηράγγων.

Η οικοδομή στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο σύμφωνα με τους αρμοδίους, παρά την καθίζηση.

«Η καθίζηση αφορά τα εδάφη που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο. Η οικοδομή είναι σχετικά καινούργια, έχει πολύ καλή θεμελίωση και στο εσωτερικό της δεν διαπιστώσαμε το παραμικρό», τόνισε μιλώντας στην «Μακεδονία», ένας από τους μηχανικούς.

Στο ισόγειο της οικοδομής λειτουργεί το 82ο νηπιαγωγείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι τα προβλήματα στην περιοχή ήταν αναμενόμενα γιατί γνώριζαν ότι εκεί τα εδάφη είναι κάπως χαλαρά σε σχέση με την υπόλοιπη διαδρομή καυ υπάρχει και ένα ρήγμα. Διαβεβαιώνουν ότι το  πρόβλημα δεν είναι σημαντικό και πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά  με χιλιάδες μετρήσεις καθημερινά.

Παράλληλα επισημαινουν πως μέχρι στιγμής έχουν διανοιχτεί 14 χιλιόμετρα υπόγειας σήραγγας χωρίς να παρατηρηθεί κανένα σοβαρό πρόβλημα

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here