Η Μέρκελ ξανά υποψήφια- Το 55% θέλει να μείνει στην Καγκελαρία

Σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να ανακοινώσει εάν ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία του κόμματος και υποψήφια καγκελάριο για τέταρτη θητεία, τη στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν τον κατάλληλο υποψήφιο. Το 55% των Γερμανών θέλουν να παραμείνει στην καγκελαρία μετά τις εκλογές του 2017, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Enmid η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοσή της. 

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας ΖίγκμαρΓκάμπριελ.

Η 62χρονη καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου να δηλώσει επισήμως την πρόθεσή της να είναι για τέταρτη φορά υποψήφια για την καγκελαρία, μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος κατά την οποία θα συζητηθεί η προεκλογική στρατηγική του κόμματός της. Η Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005. Εάν επανεκλεγεί τον 2017 θα είναι καγκελάριος επί 12 χρόνια και αν παραμείνει και μετά θα είναι όσα και ο Χέλμουτ Κολ.

Πάντως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) όπως και οι Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν άνοδο σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση: Οι μεν πρώτοι θα ελάμβαναν 33% αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές οι δε δεύτεροι 12%, δηλαδή 1% και 2% παραπάνω αντiστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Άνοδο έχει και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),του οποίου το ποσοστό ανέρχεται στο 13%. Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ισοψηφεί με το σοσιαλδημοκρατικό (33%), έχοντας μια μείωση της τάξεως του 1%, όπως και η Αριστερά η οποία θα ελάμβανε 9%. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) παραμένει στο οριακό -λόγω του εκλογικού συστήματος- για την είσοδό του στη Μπούντεσταγκ 5%.

«Όλοι γνωρίζουν εν τω μεταξύ ότι θα είναι ξανά υποψήφια» για την καγκελαρία η Άγγελα Μέρκελ, είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Rhein-Neckar-Zeitung χτες Σάββατο. «Ο τρόπος της ανακοίνωσης είναι δευτετερεύων. Δεν υπάρχει κανένας άλλος υποψήφιος ή υποψήφια», πρόσθεσε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης (CDU) ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα και το αδελφό χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU, θεωρεί δεδομένο ότι η Μέρκελ θα είναι υποψήφια. «Πάντα θεωρούσαμε πιθανό ότι θα θέλει να είναι και πάλι και θα είναι και πάλι», είπε στην Rhein-Neckar-Zeitung ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, το οποίο όμως δεν κατονομάζει.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ψάχνουν τον αντίπαλο της Μέρκελ

Από την πλευρά του το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) προτίθεται να αποφασίσει για τον δικό του υποψήφιο ανεξάρτητα από την απόφαση της Μέρκελ σύμφωνα με την αναπληρωτή πρόεδρο του Μανουέλα Σβέσιγκ: «Θεωρώ ορθό και σημαντικό να μην φερόμεθα και αγόμεθα από την επικαιρότητα και τις εικασίες», είπε στον δημόσιο τοπικό ραδιοσταθμό της Στουτγάρδης SWR. «Το τι κάνει το CDU είναι δική του υπόθεση και το τι κάνουμε εμείς δική μας. Ο πρόεδρος του SPD θα κάνει την πρότασή του στη σωστό χρονική στιγμή», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς έχει φιλοδοξίες να είναι ο ίδιος υποψήφιος καγκελάριος, η Σβέσιγκ είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικοτολογίες: «Το γεγονός ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διαθέτει περισσότερα στελέχη τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι (ενν. εκτός από τον Ζίγκγμαρ Γκαμπριελ) είναι καλό, διότι δεν είναι καλό να περιοριζόμαστε σε ένα πρόσωπο. Γι’ αυτό και θα πάρουμε τη σωστή απόφαση».

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), θεωρεί τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως τον λάθος υποψήφιο για το SPD. «Σε ένα μεγάλο κόμμα όπως το SPD θα πρέπει να υπάρχουν και πραγματικοί σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι να θεωρούνται αξιόπιστοι από τους ψηφοφόρους», είπε σε συνέντευξή της στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Westdeutschen Allgemeinen Zeitung, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.). «Αντίθετα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι από τις αρχές του αιώνα υπέρ μιας πολιτικής η οποία τα βρίσκει με τους οικονομικά ισχυρούς και εγκαταλείπει τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους», όπως τόνισε.

Η αριστερή πολιτικός αποσαφήνισε ότι θα ηγηθεί η ίδια μαζί με τον συνεπικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς της προεκλογικής εκστρατείας του. «Μεταξύ εμού και του Ντίτμαρ Μπαρτς υφίσταται μια σχέση εμπιστοσύνης, συνεργαζόμαστε καλά μαζί. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για έναν επιτυχημένο προεκλογικό αγώνα» είπε η Βάγκεκνεχτ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here