Επαινοι Σόιμπλε σε Ρέντσι και Φιγιόν

Μετά τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζει τον Ιταλό πρωθυπουργό με στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, λέγοντας πως αν ήταν Ιταλός ο Σόιμπλε θα ψήφιζε «ναι». Ο Β. Σόιμπλε εκφράζει την ελπίδα να παραμείνει ο Ρέντσι στην πολιτική ακόμη και αν χάσει καθώς πείθει περισσότερο από άλλους ότι μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία.

Λίγο νωρίτερα ο Σόιμπλε, εξήρε και το Γάλλο υποψήφιο της κεντροδεξιάς Φρ. Φιγιόν. Μιλώντας σε διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε δήλωσε πως το οικονομικό πρόγραμμα του Φιγιόν θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να αγγίξει τις πραγματικές δυνατότητές της. «Για να είμαστε σαφείς, ελπίζω ότι η κ.Λεπέν δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος στη Γαλλία» υπογράμμισε.

Η ξαφνική αγάπη για τον Ρέντσι

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, που έχει εμπλακεί σε αρκετές αντιπαραθέσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, έκανε την ανάγκη του φιλοτιμία και μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια του Ματέο Ρέντσι.

«Ο Ρέντσι φέρει σε πέρας ή προσπαθεί να φέρει σε πέρας συνταγματική μεταρρύθμιση και πρέπει να πω ότι τον σέβομαι πολύ» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο για την εξωτερική πολιτική στο Βερολίνο.

Δήλωσε, δε, ότι αν ήταν Ιταλός θα ψήφιζε «ναι», μολονότι ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο από εκείνον του Ρέντσι, όπως γράφει η Corriere della Sera.

«Ας περιμένουμε, ελπίζω να πετύχει» προσέθεσε επισημαίνοντας ότι «πείθει περισσότερο από άλλους ότι μπορεί να κάνει τα βήματα προόδου που χρειάζεται η Ιταλία».

«Αν καταλαβαίνω σωστά, [ο Ρέντσι] είπε ότι αν δεν εγκριθούν [οι μεταρρυθμίσεις] με το δημοψήφισμα, θα παραιτηθεί. Όμως δεν είπε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική» σημείωσε ο Σόιμπλε.

«Ελπίζω ότι ακόμη και αν αποτύχει [το δημοψήφισμα] -και έχω δει τις δημοσκοπήσεις- θα προσπαθήσει να ωθήσει την Ιταλία προς τα εμπρός με άλλα μέσα» συνέχισε.

Καταφεύγοντας στο δημοψήφισμα, αφού η μεταρρύθμιση δεν κατάφερε να αποσπάσει τα δύο τρία και να εγκριθεί στο Κοινοβούλιο, ο Ματέο Ρέντσι τα «έπαιξε όλα για όλα» συνδέοντας την έκβαση του δημοψηφίσματος με το πολιτικό του μέλλον.

Διακήρυξε ότι εάν το «όχι» επικρατήσει ο ίδιος θα παραιτηθεί σε μία κίνηση που ήλπιζε ότι θα κινητοποιήσει και θα συσπειρώσει, η οποία ωστόσο κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ καθώς επί της ουσίας έδωσε στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ρέντσι.

Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο ξεκίνησε εκστρατεία υπέρ του «Όχι» για την απομάκρυνση Ρέντσι από την πρωθυπουργία -αξιοποιώντας και το «δώρο» της απροσδόκητης νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους εκλαμβάνουν το δημοψήφισμα ως κρίση της κυβέρνησης Ρέντσι. Το στρατόπεδο του «όχι» διατηρεί ελαφρύ προβάδισμα, όμως ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι μεγάλος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here