Εξαγορά δανείων από τον δανειολήπτη με κούρεμα έως και 80% σχεδιάζουν οι τράπεζες, λόγω χαμηλών προσφορών από τα funds

Σχέδιο εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από τον δανειολήπτη, πριν από την πώληση τους σε fund, επεξεργάζονται οι τράπεζες, βάζοντας ωστόσο δικλίδες ασφαλείας και αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να αποκλείσουν τους «στρατηγικά» κακοπληρωτές, στις τάξεις των οποίων ανήκει ο 1 στους 6 «κόκκινους» οφειλέτες.

Δυστυχώς η πρόταση αυτή επαφίεται στη»καλή θέληση» των τραπεζών οι οποίες κινούνται με βασικό κίνητρο το κέρδος, και δεν αποτελεί υποχρέωσή τους, θεσμοθετημένη.

Την δυνατότητα αυτή των τραπεζών ανέφερε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο οποίος ταυτόχρονα προανήγγειλε τη μετοχοποίηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Σύμφωνα με το Έθνος, το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων» οφειλών θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και μάλιστα για δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Το σχέδιο αυτό, δεν οφείλεται στη «καλή καρδιά» των τραπεζιτών, αλλά στο γεγονός ότι επιδιώκουν να αυξήσουν τα χρήματά τους, καθώς τα funds για την εξαγορά των δανείων αυτών προσφέρουν λιγότερα χρήματα. Το συμφέρον τους εκκινεί λοιπόν αυτή τη διαδικασία αλλά είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει ορισμένους δανειολήπτες.

Το δίκαιο θα ήταν η προσφορά εξαγοράς των κόκκινων δανείων να γίνεται στην ίδια ακριβώς τιμή που προσφέρουν και τα funds.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα funds προσφέρουν στις τράπεζες για την αγορά, ειδικά των κόκκινων καταναλωτικών δανείων, ελάχιστα χρήματα, από 7 ως 10 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου. Ετσι οι τράπεζες ενημερώνουν τους πολίτες ότι μπορούν οι ίδιοι να αγοράσουν το δάνειό τους προσφέροντας μειώσεις που μπορούν, υπό προϋποθέσεις να φτάσουν ως και το 80%.

Για παράδειγμα μπορεί για ένα χρέος από καταναλωτικό δάνειο της τάξης των 10.000 ευρώ να κληθεί ο δανειολήπτης να πληρώσει εφάπαξ τις 2.000 και η τράπεζα να χαρίσει το υπόλοιπο των 8.000 ευρώ. Αυτό καθώς για την τράπεζα η άλλη επιλογή είναι να πωλήσει το δάνειο σε κάποιο fund παίρνοντας 700 ως 1.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναμένονται οι εκπτώσεις και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια καθώς και εκεί τα funds κάνουν προσφορές της τάξης των 20 ως 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

Οι τράπεζες και σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν προσφορές που ρίχνουν το υπόλοιπο του δανείου χαμηλά, συνήθως κοντά στην αγοραστική αξία του ακινήτου, προσφέρουν δηλαδή συνήθως ελάφρυνση δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here