ΕΛΣΤΑΤ: Εντυπωσιακή ανάπτυξη 1,5% στο γ΄ τρίμηνο του 2016, σε ετήσια βάση-Φραγμός στη λήψη νέων μέτρων

Εντυπωσιακή ανάπτυξη της τάξης του 1,5% εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η αύξηση αυτή του ΑΕΠ είναι σε ετήσια βάση, συγκρίνεται δηλαδή με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι του β’ τριμήνου του 2016.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε θετική κατεύθυνση και ότι οι προβλέψεις για μεγέθυνση άνω του 2,5% το 2017 είναι εφικτές.

Η εξέλιξη αυτή δίνει επιπλέον επιχειρήματα στην ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στους δανειστές σχετικά με την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση σχετικά με το δημοσιονομικό κενό και την ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, όπως απαιτούν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ.

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ  προχώρησε και στην αναθεώρηση των επιδόσεων των δύο πρώτων τριμήνων του έτους, καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας στο α’ τρίμηνο ανήλθε στο 0,8% (έναντι 1% της αρχικής πρόβλεψης) και στο β’ τρίμηνο στο 0,6% (έναντι 0,9% της αρχικής πρόβλεψης).

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις περί οριακών μεταβολών του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν αναμένει οριακή ύφεση της τάξης του 0,3%.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ:

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου κατά το γ’ τρίμηνο του 2016, παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατέγραψε άνοδο κατά 1,2% σε σχέση με το γ’  τρίμηνο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here