ΕΕ: Τουρκία, Ευρωπαϊκή ασφάλεια, Συρία και Τραμπ στο μενού των ΥΠΕΞ

Λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες,  οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και κυρίως για την ελευθερία του Τύπου, τις συλλήψεις δημοσιογράφων και πολιτικών, αλλά και το θέμα της θανατικής ποινής.

«Είναι η πρώτη ευκαιρία που μας δίνεται να συζητήσουμε με τους υπουργούς Εξωτερικών τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία και όλοι μας έχουμε σοβαρές ανησυχίες», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι προσερχόμενη στο Συμβούλιο. «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την κοινή και ενιαία θέση της ΕΕ έναντι των εξελίξεων στην Τουρκία με μία σαφή δέσμευση: να διατηρούμε καθημερινά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και την αντιπολίτευση», πρόσθεσε η Φ. Μογκερίνι.

Εξάλλου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ότι θα παρουσιάσει στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τις προτάσεις της για το σχέδιο άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ. «Το σχέδιο άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματικό», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι, υπενθυμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 στρατιωτικές επιχειρήσεις με ευρωπαϊκή σημαία. «Έχουμε τις δυνατότητες, αλλά δεν τις χρησιμοποιούμε στο έπακρο. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία και προτείνω την πλήρη αξιοποίησή τους. Θα δούμε μέχρι πού είναι διατεθειμένα να φτάσουν τα κράτη-μέλη», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις ως το τέλος της ημέρας.

Τέλος, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών για την επίσκεψή της τις τελευταίες εβδομάδες στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. «Προσπαθούμε να βρούμε κοινό έδαφος με τις δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής για το μέλλον της Συρίας, όχι μόνο όσον αφορά την οικονομική ανοικοδόμηση, αλλά και την πολιτική μετάβαση. Σήμερα ο ρόλος της ΕΕ στην περιοχή μπορεί να είναι πιο σημαντικός από ποτέ», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι.

«Κόκκινες γραμμές» της Ε.Ε. στον Τραμπ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και ζητεί να τηρήσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει ήδη αμφισβητήσει συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό των κυρώσεων στο Ιράν, γράφει το Bloomberg.

Σε χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το μέλλον της σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, οι υπουργοί έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται θα διατηρήσουν την αντίθεσή τους στην ρωσική πολιτική στην Ουκρανία.

«Αναμένουμε μία πολύ στενή συνεργασία με την επόμενη διοίκηση των ΗΠΑ» είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, μετά τη συνάντηση. «Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να εργαστούμε πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν» πρόσθεσε.

Η νίκη του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα απειλεί την 8ετή στενή συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας Ομπάμα και την πολυετή συνεργασία που θεμελιώνεται με το ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ έχει εκφράσει αμφιβολίες τόσο για την συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα, όσο και για τη συμφωνία με το Ιράν που σφυρηλατήθηκε από τη διοίκηση Ομπάμα και έχει εκφράσει αμφιβολίες για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η χώρα του από την ηγετική θέση στο ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ επίσης έχει πει πολύ καλά λόγια για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος με την προσάρτηση της Κριμαίας και την στήριξη των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, έχει ωθήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της χώρας του.

«Η ΕΕ έχει αξιωματική θέση για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και για την κατάσταση στην Ουκρανία» είπε η Μογκερίνι «και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ανεξαρτήτως άλλων αλλαγών σε άλλες πολιτικές».

Κάποιοι από τους υπουργούς Εξωτερικών εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Τραμπ, ένας κατασκευαστής χωρίς πολιτική εμπειρία, θα κινηθεί με μικρότερη διάθεση για αντιπαράθεση σε σχέση με την προεκλογική περίοδο. «Υπάρχει πάντα μία απόσταση ανάμεσα στον υποψήφιο και τον εκλεγμένο πρόεδρο» είπε ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Miroslav Lajcak, της χώρας που φιλοξένησε τη σύνοδο. «Θα περιμένουμε να δούμε τα πρακτικά βήματα της νέας διοίκησης και θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα για τις προσδοκίες μας» συμπλήρωσε.

Ν. Κοτζιάς: Nα δείξουμε σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ

Την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είχε συγκαλέσει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με θέμα το μέλλον των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία της χώρας.

Στη συζήτηση, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός από αρκετές πλευρές, ενώ διερευνήθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να φέρει η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σε θέματα των ευρω-ατλαντικών σχέσεων και σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, όπως η υλοποίηση των συμφωνιών για το Ιράν και την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Κοτζιάς είπε στους ομολόγους του ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός, ανεξάρτητα από το πως εκτιμά ο καθένας το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς κοινό μέλημα όλων πρέπει να είναι να γίνουν κατανοητές οι θέσεις της Ευρώπης και να συνεχιστεί η συνεργασία ΗΠΑ- ΕΕ

«Πρέπει να κατανοηθεί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι η εκλογή του Τραμπ δεν ήταν κάτι τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα μεγάλων δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και που θα αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως είναι η συμπίεση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, η αδυναμία έκφρασης των εργατικών στρωμάτων, η αίσθηση μεγάλου τμήματος των πολιτών ότι είναι εγκαταλελειμμένοι και ότι είναι οι ηττημένοι της παγκοσμιοποίησης».

«Κατά συνέπεια» πρόσθεσε «δομικά προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας οδηγούν σε αλλαγές πολιτικής και, εκεί που υπάρχει, η αριστερά τους δίνει μια κατεύθυνση που παραμένει και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή. Σε άλλες χώρες που δεν υπάρχει η αριστερά αυτά τα αιτήματα βρίσκουν έκφραση σε αποδιεθνοποιημένες αντιλήψεις ή και αντιευρωπαϊκές.

«Επίσης» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς «υπάρχει μεγάλο τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού που θεωρεί ότι ο ηγετικός ρόλος που παίζει η Αμερική στη διεθνή πολιτική είναι πάρα πολύ ακριβός και δεν μπορεί η Αμερική να επωμίζεται μόνη της μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες τα έξοδα αυτά».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι -κατά τη γνώμη του- η επόμενη αμερικανική διακυβέρνηση θα ενδιαφέρεται πιο πολύ για την οικονομία. Με βάση αυτό το κριτήριο πιθανόν να δει λιγότερο εχθρικά τη Ρωσία και ν’ αντιμετωπίσει ενδεχομένως προβλήματα στις οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here