ΔΝΤ: Ζητά τέταρτο μνημόνιο χωρίς άμεσα μέτρα για χρέος

Τρόπους συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά με επιβολή ενός τέταρτου μνημονίου μεταρρυθμίσεων και μετά το 2018, αναζητά το ΔΝΤ.  Επί της ουσίας, το Ταμείο, δέχεται να συνδέσει την προοπτική ελάφρυνσης και βιωσιμότητας με την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. 

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ εμμένει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% από το 3,5% που είναι τώρα για το 2018, θεωρώντας ότι αυτός ο στόχος είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αρκεί να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις. Οσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος τόνισε ότι μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, μιλώντας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, «μαλακώνοντας» μάλλον τη θέση του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μέτρα για το ελληνικό Χρέος στο επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Τα μέτρα αυτά, λέει τώρα το Ταμείο, θα μπορούν να εφαρμόζονται ανάλογα με την πρόοδο που θα επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως, σε κάθε περίπτωση προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του το ΔΝΤ είναι απαραίτητο να γνωρίζει το εύρος και το είδος των μέτρων αυτών.

Ανέφερε δε ότι η Έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Χρέος της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Επιμένει στη μείωση των πλεονασμάτων

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αναπροσαρμογή των στόχων για το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όπως ανέφερε, τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατά με τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι όσο το συντομότερο καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ΔΝΤ, της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων για το νέο πρόγραμμα (στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ) τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here