Δίκη ΧΑ: Ηθελαν αίμα-Δυο μπουλούκια με κράνη και καδρόνια μας περικύκλωσαν

 

Σχεδιασμένη και συντονισμένη με σαφή  «ανθρωποκτόνο σκοπό» χαρακτήρισε την επίθεση των χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013 ο εργάτης Μιχάλης Βαξεβάνης, μάρτυρας στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης στο Εφετείο Αθηνών.

Ηλεκτροσυγκολλητής στη Ζώνη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου, ο κ. Βαξεβάνης τόνισε ότι ήθελαν αίμα, για να καθαρίσει η Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη από τους κομμουνιστές, κατ´ εντολήν μεγαλοεργολάβων. 

«Σε κλείνει μια ομάδα, τάγμα εφόδου, δηλώνει Χρυσή Αυγή, στοχεύει το κεφάλι ξεκάθαρα, φέρουν όπλα που δεν είναι συνηθισμένα, δεν ειναι σκέτα ξύλα, έχουν μέταλλα, ελάσματα. Αν θέλει κάποιος απλώς να σε χτυπήσει, σε πλακώνει στις μπουνιές. Ηθελαν αίμα», είπε ο μαρτυς για να στοιχειοθετήσει την εκτίμησή του.


«Δεν σε θέλουνε στα πόδια τους», είπε για τους εργοδότες της Ζώνης. «Είναι ο ανταγωνισμός του κέρδους, φθηνό κρέας, φθηνό εργατικό δυναμικό, όταν σε εχουν στα πόδια τους, και κυνηγάς συλλογικές συμβάσεις, μέτρα υγιεινής και ασφαλείας (…). Τους έβαλαν μπροστά, τη Χρυσή Αυγή, να καθαρίσουνε τη ζώνη, το λέει ξεκάθαρα στο βίντεο ο περιφερειάρχης».

Ιδού πως περιέγραψε την επίθεση:

«Είδαμε δυο ομάδες ατόμων να έρχονται, περίπου 20-25 άτομα κάθε ομάδα, ενήλικοι, άνδρες, βαστούσαν καδρόνια, ξύλα, σχεδόν όλοι. Μου έκαναν εντύπωση, προσωπικά, αυτοί που φορούσαν κράνη και βαστούσαν καδρόνια (…). Κάποιοι ήταν γυμνοί απο τη μέση και πάνω (…) Είχαν ταχύ βήμα, ήταν δυο μπουλούκια που έρχονται και σμίγουν (…). Εκαναν τόξο, μας περικύκλωσαν.

Οι  πίσω φωνάζουν, βρίζουν, Χριστούς, Παναγίες, αφήστε τα. Βγήκαν  δυο, Χατζηδάκης, Πανταζής, μπροστά και μας είπαν «φυγέτε, (από τη Ζώνη εννοούσαν), εμείς η Χρυσή Αυγή κάνουμε κουμάντο πλέον εδώ». Ενστικτωδώς, συμπτυχθήκαμε.

Φωνάζουν πού ειναι ο Πουλικόγιαννης.

Ο Πουλικόγιαννης τους είπε σε ένα σύντομο διάλογο, «τί γίνεται, κάνουμε κάτι νόμιμο». Εκεί έγινε το πέσιμο.

Χατζηδάκης, Πανταζής, ήταν οι δυο μπροστά, και δίπλα στον Πανταζή, ο Αντωνακόπουλος. Τον Αντωνακόπουλο, τον φωνάζανε Κούλη στη Ζώνη, ετσι τον ήξερα. Το πλήρες όνομα του το εμαθα στη ΓΑΔΑ. 

Νοιώθω τον Αντωνακόπουλο να με σπρώχνει, και να μου ρίχνει μια μπουνιά, σφίγγει περισσοτερο ο κλοιός γύρω μας

Οι δυο πρώτοι (Χατζηδάκης, Πανταζής) ήταν ακάλυπτοι, ο Αντωνακόπουλος κρατούσε ξύλο. Το κρατάει χιαστί και με σπρώχνει: «πίσω ρε μουνιά!», ξεκινάνε οι ροπαλιές.

Μου έδωσε την αίσθηση ότι ψυχομαχάει 

Κάποιος άλλος σήκωσε ενα ξύλο, έκανα δεξιά να το αποφύγω, και την τρώω στο φρύδι. Ενστικτωδώς σήκωσα το χερι μου, κι ετσι έφαγα τις υπόλοιπες στο χερι μου, στον αγκώνα, την ωμοπλάτη, είχα αρχίσει να γυρνάω το σωμα μου προς τα δεξιά, προς το έδαφος… Δεν μπόρεσα να δω πόσοι ηταν αυτοι που χτυπούσαν.

Ετσι οπως γύρισα, ειδα κατω, αιμόφυρτο τον Πουλικόγιαννη, το μάγουλο ηταν στην άσφαλτο (…), μου εδωσε την αίσθηση οτι ψυχομαχάει.

Έπεσα πάνω του ενστικτωδώς, για να τον προστατεύσω. Τον αγκάλιασα και προσπάθησα να τον σύρω, να τον απομακρύνω, τα χτυπήματα δεν ειχαν σταματήσει, τρώω ακόμη στην πλάτη, τον αυχένα… Τα κατάφερα, τον πήγα με μεγάλο κόπο, γιατι ήταν σαν τσουβάλι, ειχε χάσει τις αισθήσεις του, τον έσυρα ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Παραμιλούσε, νόμιζε προφανώς ότι είναι όρθιος, έλεγε «γιατί μας χτυπάτε». Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι εκείνη τη στιγμή ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Ξαναλιποθυμάει. Δεν άντεχα να τον κρατήσω αλλο, τον γύρισα καθιστό στο πεζοδρόμιο, τον κρατούσα.

Τότε άκουσα, πρέπει να ήταν ο Χατζηδάκης, τη φράση «το Πέραμα απο δω», είδα ότι κάποιοι πετάνε πέτρες, πολλές πέτρες, και τα καδρόνια που κρατούσαν στα χέρια τους. Εκεί σταμάτησε η επίθεση. Πρέπει να κράτησε πέντε λεπτά».

Τιτλάκι: Οι ερωτήσεις της έδρας

Εισαγγελέας (Αδαμαντία Οικονόμου):
Ποιό θα ηταν το κέρδος της Χρυσής Αυγής αν καθάριζε τη Ζώνη;

Μαρτυς: Τα ποσοστά της καταρχήν (…), θα λύνανε και θα δένανε.

Εισαγγελέας: Πολιτικό, δηλαδή, θα ήταν το όφελος…

Εισαγγελέας: Τί έχουν πετύχει μεχρι τώρα (στη Ζώνη);

Μάρτυς: Παρα την ανέχεια, την εξαθλίωση, την πείνα, ο κόσμος στέκεται στο ύψος του (…). Λίγοι προσφέρονται να πάνε με μικρότερο μισθό στη δουλεια…

Εισαγγελέας: Γιατι δεν υλοποίησαν τον σκοπό αυτό, τον ανθρωποκτόνο;

Μάρτυς: Στόχος ήταν ο Πουλικόγιαννης, ως κεφαλή του Συνδικάτου. Όταν τον βλέπουν ξαπλωμένο, και βλέπουν πώς ειναι, οταν ειναι «τσουβάλι», δεν μπορούν να γνωρίζουν αν εχει καταλήξει, ή όχι.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν τη σκυτάλη πήρε η Πολιτική Αγωγή.

Τάκης Σαπουντζάκης : Γιατι καλούσαν τον Πουλικόγιαννη , γιατί δεν φώναξαν εσάς;

Μάρτυς: Για να τον αποκόψουν απο τους υπόλοιπους , για να ξεχωρίσει και να χτυπηθεί.

Προεδρος: Ναι, αλλα χτύπησαν και αλλους …

Σαπουντζάκης: Εχει άλλος τόσο σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, οπως αυτός;

Μαρτυς: Οχι. Είχαν προλάβει όμως να καλυφθούν οι άλλοι…

Σαπουντζάκης: Κατάφεραν και τον έβγαλαν μπροστά.

Τιτλάκι : Η ειρωνεία της υπεράσπισης και ο Καραμανλής

Κατά την κατάθεση του μάρτυρα, η υπεράσπιση θορυβεί, με αποτελεσμα η προεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη να κανει παρατήρηση. «Δεν ακούτε, θα ρωτάτε μετά τα ιδια πράγματα και θα σας απαντώ οτι τα ειπε», σχολίασε.

«Τον βοηθάμε να τα εμπεδώσει», απάντησε συνήγορος, προκαλώντας αίσθηση στο ακροατήριο. 

Λίγο αργότερα, όταν στον μάρτυρα ερώτησεις υπέβαλε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κυρία Ελένη Ζαφειρίου, η πρόεδρος διέκοψε τη διαδικασία λόγω της έντασης με την υπεράσπιση.

«Ας όψεται ο Καραμανλής που σας έκανε νόμιμο κόμμα!», ακούστηκε προς την Πολιτική Αγωγή του ΚΚΕ, απο τα έδρανα της υπεράσπισης.


Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here