Διεθνής Αμνηστία: έκκληση στα πλουσιότερα κράτη για φιλοξενία προσφύγων

Στην καταγγελία, ότι το βάρος της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης κατανέμεται άδικα, με μόλις 12 χώρες να φιλοξενούν την πλειονότητα των προσφύγων, προέβη η Διεθνής Αμνηστία, απευθύνοντας έκκληση στα πλουσιότερα κράτη να κάνουν περισσότερα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι ένοπλες συρράξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν και το Μπουρούντι αύξησαν τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα 21,3 εκατομμύρια το 2016.

Το 85% των προσφύγων που έχει καταγράψει η UNHCR έχουν βρει καταφύγιο σε κάποια από τις μόλις 10 χώρες που γειτονεύουν με αυτές όπου μαίνονται συγκρούσεις: την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Τσαντ, την Αιθιοπία, την Κένυα, την Ουγκάντα και τη ΛΔ Κονγκό. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της UNHCR Ουίλιαμ Σπίντλερ, «Η ευθύνη για την προστασία των προσφύγων είναι κατανεμημένη πολύ άνισα».

Σε έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι εξαιτίας της άνισης κατανομής επιδεινώνεται η κρίση, καθώς οι βασικές χώρες υποδοχής, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι φτωχές, δεν είναι σε θέση να προσφέρουν επαρκή βοήθεια σε όλους τους πρόσφυγες.

«Εάν η καθεμιά από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου υποδεχόταν πρόσφυγες ανάλογα με το μέγεθός της, τον πλούτο της και το ποσοστό ανεργίας, το να βρεθεί ένα σπίτι για τους περισσότερους από τους πρόσφυγες θα ήταν μια πρόκληση που θα επιλυόταν άμεσα», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here