Βαρουφάκης: Καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος

Κατά την διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος> Αυτό επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας όσα φέρεται να μετέφερε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έπειτα από συνομιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την αναφορά στο βιβλίο διέψευσε και το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει τα εξής:

«Κατά την διάρκεια της υπουργίας μου δεν είχα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με Ρώσους αξιωματούχους και, συνεπώς, δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε. Όμως μπορώ να επιβεβαιώσω, ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία σκέψη για τύπωμα νέου νομίσματος, πόσο μάλιστα προσέγγιση τρίτων είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό».

Οι δραχμές και ο εκτυπωτής

Όπως προκύπτει από τις εξομολογήσεις του γάλλου προέδρου στο βιβλίο που κυκλοφόρησε «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να τού είχε εκμυστηρευθεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε ρωτήσει τον ίδιο εάν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Πούτιν φέρεται να είπε στον γάλλο πρόεδρο ότι η Ελλάδα ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, «γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν».

Ο Πούτιν δικαιολογήθηκε για την πληροφορία που έδωσε λέγοντας στον Ολάντ ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι κάτι που επιθυμεί η Ρωσία.

Αναλυτικά ο διάλογος που φέρεται να είχαν Ολάντ και Πούτιν έχει ως εξής:

  • Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία για να μην υπάρξει παρεξήγηση μεταξύ μας…
  • Ολάντ: Nαι κανένα πρόβλημα, πες μου.
  • Πούτιν: H Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τέτοιο πιεστήριο για να το κάνουν.
  • Ολάντ: Τι τους απάντησες;
  • Πούτιν: Τους απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;
  • Ολάντ: Είναι μία κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα, εάν έβγαινε από την Ευρωζώνη και είχε ανάγκη από χαρτονομίσματα, δεν θα σοκαριζόμουν εάν τα τύπωνε η Ρωσία, γιατί θα απαντούσε σε ένα αίτημα.
  • Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι αυτό δεν είναι καθόλου δικιά μας επιθυμία, συμπλήρωσε ο Πούτιν πριν κλείσει.

«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί» φέρεται να είναι η εκτίμηση του Ολάντ, όπως προκύπτει από όσα αναφέρονται στο βιβλίο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here