Βαγδάτη κατά Αγκυρας για Λωζάνη, τουρκικά στρατεύματα στο Β. Ιράκ

 

Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρόεδρο Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επηρεάζει τα σύνορα και στην Ανατολή, η συνεχιζόμενη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων βόρεια της Μοσούλης μέσα σε Ιρακινό έδαφος, η προσπάθειοα της Τουρκίας να εμφανισθεί ως προστάτης των σουνιτών σε Συρία-Ιράκ και η παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας για ένα χρόνο στις δύο αυτές χώρες, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης.

Το Ιρακινό Κοινοβούλιο καταδίκασε σε ψήφισμά του την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Μπακίσα, μερικά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης  ζητώντας την αποχώρηση τους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης από τις ιρακινές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Τουρκία αγρόν αγοράζει. Αδιαφορεί πλήρως για τις διαμαρτυρίες των Ιρακινών και θέτει θέμα ακόμη και για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τον ISIS, επικαλούμενη την ασφάλεια των σουνιτών της περιοχής, των οποίων επιχειρεί να εμφανισθεί ως αυτόκλητος προστάτης!

Ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είχε πει πως εάν η περιοχή γύρω από τη Μοσούλη τεθεί υπό τον έλεγχο των σιιτικών πολιτοφυλακών, θα πυροδοτηθούν «εθνοτικές εντάσεις με τη σουνιτική πλειονότητα της περιοχής»!

Την ίδια στιγμή, το μεν τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον ιρακινό διπλωματικό απεσταλμένο για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για το ιρακινό ψήφισμα, το δε ιρακινό ΥΠΕΞ προχώρησε στην ίδια κίνηση σε διαμαρτυρία για δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με τη Μοσούλη.

«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αγνοήσει τις διεθνείς εκκλήσεις για απόσυρση των δυνάμεών της» ανέφερε σχετικά το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών. Η παρουσία τους, τόνισε, συνιστά «παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και δείχνει πλήρη απουσία σεβασμού της ιρακινής κρατικής κυριαρχίας».

Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις για τη Λωζάννη είναι εξίσου προβληματικές και για τη Βαγδάτη: «Υπαναχώρηση» θα σήμαινε επιστροφή στα σύνορα στα οποία αποσκοπούσε ο Κεμάλ, τα οποία περιλάμβαναν και εδάφη στην περιοχή της Μοσούλης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here