Βάλς: Κίνδυνος κατάρρευσης της ΕΕ και νίκης της Λεπέν στη Γαλλία

Την προειδοποίηση ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ορατό κίνδυνο της κατάρρευσης έστειλε από το Βερολίνο ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι χρειάζονται νέα ευρωπαικά σχέδια τα οποία πρέπει να επεξεργασθούν Γαλλία και Γερμανία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός μίλησε για  «μία παγκοσμιοποίηση στην υπηρεσία των λαών» ως απάντηση στην οργή που έφερε το Brexit και τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ όπως δήλωσε είναι επίσης πιθανό να φέρει ακόμη και την Μαρίν Λεπέν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε οικονομικό φόρουμ, το οποίο οργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ζήτησε από τη Γερμανία να ενισχύσει το ρόλο της στις επενδύσεις ενώ επανέλαβε ότι η γαλλία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη να βγει από την «αθωότητα» όσον αφορά το διεθνές εμπόριο και τη μετανάστευση, κάνοντας σαφές «ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπει και να μείνει» στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Στη λογική της ίδιας «οργής» που οδήγησε στο Brexit και την εκλογή του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο Βαλς εκτίμησε πιθανή ακόμη και τη νίκη της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, τον Μάιο του 2017.

«Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η Μαρίν Λεπέν θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, γεγονός που σημαίνει ότι η ισορροπία στην γαλλική πολιτική θα αλλάξει πλήρως», υπογράμμισε ο Βαλς προειδοποιώντας για τους κινδύνους της Ακροδεξιάς.

Ο Βαλς βρίσκεται την Πέμπτη στο Βερολίνο, όπου αύριο μεταβαίνει και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για μία άτυπη Σύνοδο (Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Ισπανίας, Ιταλίας, Βρετανίας), η οποία οργανώθηκε επί τη ευκαιρία της τελευταίας επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη με την ιδιότητα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here