Αυστηρή προειδοποίηση Λαβρόφ σε ΗΠΑ για τυχόν επίθεση σε αεροδρόμια της Συρίας- Επικίνδυνη κλιμάκωση της συριακής κρίσης

Επιθετικά βήματα, τα οποία βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα και απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, καταλογίζει η Μόσχα στις ΗΠΑ. Σε έντονο ύφος, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε την Κυριακή για την «επιθετική ρωσοφοβία που βρίσκεται πλέον στην καρδιά της αμερικανικής πολιτικής», απειλώντας με αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τις βάσεις της συριακής αεροπορίας.

«Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μίας θεμελιώδους αλλαγής συνθηκών όσον αφορά την επιθετική ρωσοφοβία που βρίσκεται πλέον στην καρδιά της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία», φέρεται να δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

«Και δεν πρόκειται μόνο για ρητορική ρωσοφοβία, αλλά για επιθετικά βήματα τα οποία πραγματικά βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα και βλάπτουν την εθνική μας ασφάλεια», τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο σενάριο που θέλει τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν σφοδρά τις βάσεις της συριακής αεροπορίας, ο Λαβρόφ προειδοποίησε με νόημα ότι η Ρωσία έχει τα μέσα προστατεύσει τα συμφέροντά της.

«Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, δεδομένου ότι η Ρωσία, η οποία βρίσκεται στη Συρία έπειτα από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας και έχει δύο βάσεις εκεί, διαθέτει συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία», διεμήνυσε ο Λαβρόφ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρώσος υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα ήταν ποτέ σύμφωνος με ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο όπως είπε ο ίδιος ο Λαβρόφ έχει ακουστεί ως μία προοπτική.

Πρόσφατα η Ρωσία εγκατέστησε σε συριακό έδαφος πυραύλους S-300 και τους εξελιγμένους S-400, και έχει αφήσει ευθέως να εννοηθεί ότι εάν υπάρξει επίθεση κατά των ρωσικών συμφερόντων στη Συρία, θα τους χρησιμοποιήσει.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τους αναλυτές, καθώς στο έδαφος της Συρίας, οι ένοπλες δυνάμεις του Ασαντ, υποστηριζόμενες από την αεροπορική δύναμη και των ρωσικών αεροσκαφών, κατακτά διαρκώς κέρδη και περιοχές σε όλα σχεδόν τα μέτωπα και κυρίως στο Χαλέπι.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here