Αυξημένο 10 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης-Ποιοί δικαιούνται επίδομα

Αυξημένη κατά 10 λεπτά το λίτρο εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου θα αρχίσει το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου. Η υπουργική απόφαση θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 92-95 λεπτά το λίτρο (χωρίς επιδότηση), όταν πέρυσι τον Οκτώβριο η μέση τιμή πώλησης ήταν 83 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στα τέλη Απριλίου 2015 είχε πέσει στα 74 λεπτά ανά λίτρο.
Βέβαια όσοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης θα το προμηθεύονται περίπου στα 68 με 70 λεπτά το λίτρο.
Αιτία της τσιμπιμένης τιμής είναι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η ανατίμηση του στη διεθνή αγορά. Ωστόσο τα χρήματα που θα διατεθούν
το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα είναι συνολικά 105 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και πέρυσι.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με σημαντικότερη αυτή της επιλογής των ζωνών ανάλογα με την πόλη που βρίσκεται το ακίνητο, και όχι τον νομό, για να μπορέσει να γίνει καλύτερη κατανομή μεταξύ πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών.

Κατά τα λοιπά δεν αλλάζουν τα περσινα εισοδηματικά κριτήρια όσων το δικαιούνται

Δηλαδή:

  • Αγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αντ. Αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.
  • Εγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και Αντ. Αξία έως 150.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ
  • Εγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αντ. Αξία ακινήτων έως 150.000 ευρώ.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ.

Ανάλογα με τη ζώνη επιδοτείται το κάθε τετραγωνικό μέτρο

 

Αν γίνουν κάποιες αλλαγές, αυτές θα έχουν να κάνουν με τις ζώνες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι. Επίσης, ανάλογα με τη ζώνη, επιδοτείται με λίτρο το κάθε τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.
Πέρσι οι κλιματικές ζώνες ήταν:

• Α΄ γεωγραφική ζώνη: Γρεβενά, Δράμα, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες και Φλώρινα.

• Β΄ γεωγραφική ζώνη: Αρκαδία, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

• Γ΄ γεωγραφική ζώνη: Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Αττική, (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κορινθία, Λέσβος, Λευκάδα, Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Χίος.

• Δ΄ γεωγραφική ζώνη: Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Κυκλάδες, Λασίθι, Μεσσηνία, Λακωνία, Κεφαλληνία και Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρέθυμνο, Σάμο, Χανιά.

Στις τέσσερις αυτές ζώνες, το μέγιστο ύψος του επιδοτούμενου καυσίμου κυμαινόταν από 500 έως και 2.500 λίτρα και οι δικαιούχοι προσδιοριζόντουσαν με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here