Αθώωση των κατηγορουμένων στη δίκη Γιακουμάκη προτείνει η εισαγγελέας

Την αθώωση των κατηγορουμένων για παράβαση καθήκοντος, πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και της υπεύθυνης εστίας, καθώς και του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος του διευθυντή, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων, του οποίου η ετυμηγορία αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.

Όπως ανάφερε η εισαγγελέας, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε, δεν στοιχειοθετήθηκε ούτε υποκειμενικά, ούτε αντικειμενικά, καμία ευθύνη των κατηγορουμένων, που δεν είχαν πρόθεση για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Επιπλέον, κατά την εισαγγελέα, δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι παρέβησαν το καθήκον τους γιατί ήθελαν να ωφελήσουν κάποιους, δεν αποδείχτηκε το κίνητρο ή κάτι άλλο συγκεκριμένο.

Η εισαγγελέας, κατά την αγόρευσή της, ανέφερε ότι από την έρευνα της υπόθεσης για τις ευθύνες των καθηγητών της Γαλακτοκομικής, φαίνεται πως έκαναν τουλάχιστον το 90% των ενδεδειγμένων. Επίσης σημείωσε ότι στη Γαλακτοκομική Σχολή οι εκπαιδευτικοί είναι γεωπόνοι που βρέθηκαν εκεί ως καθηγητές και όχι ως δικαστές, ενώ είχαν να κάνουν με παιδιά και ενήλικες.

Την Πέμπτη, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του πρώην βουλευτή και πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος υποστήριξε πως το μοναδικό κίνητρό του στην παρέμβαση που έκανε στον πρώην διευθυντή, για να δείξει επιείκεια προς σπουδαστή από τα Χανιά, ήταν καθαρά για λόγους ανθρώπινους. Όπως είπε, η οικογένεια του κρητικού σπουδαστή είναι μια φτωχή οικογένεια κτηνοτρόφων, που δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο οικονομικό βάρος μιας ενδεχόμενης αποβολής του σπουδαστή από την εστία, γι’ αυτό ζήτησε, μετά από παράκληση της μητέρας του, την επιείκεια του συμβουλίου της Γαλακτοκομικής.

Ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως ήταν η μοναδική παρέμβαση που είχε κάνει προς τη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής και διέψευσε δημοσιεύματα που τον έφεραν κατ’ εξακολούθηση να παρεμβαίνει ώστε να μην τιμωρούνται οι κακές συμπεριφορές των κρητικών σπουδαστών. Επίσης ανέφερε πως η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα προκάλεσε ηθική βλάβη στον ίδιο και την οικογένειά του. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ακόμα ότι «το ρουσφέτι είναι η χειρότερη πολιτική επένδυση», ενώ τόνισε ότι πιστεύει στη Δικαιοσύνη, αλλά εν προκειμένω νιώθει αθώος.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Οι γονείς και οι συγγενείς του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη, που παρακολουθούσαν από το πρωί τη διαδικασία, μετά την αγόρευση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην διευθυντή, αποχώρησαν συναισθηματικά φορτισμένοι από την αίθουσα του δικαστηρίου.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here