Άφαντος ο «Νομπελίστας» (;) Ντίλαν – Αντιδράσεις

Η Ακαδημία της Σουηδίας εξακολουθεί να αναζητεί τον Ντίλαν για τη βράβευσή του και δεν ξέρουμε αν ο Ντίλαν αποδέχεται το βραβείο ή όχι – ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ είχε αρνηθεί το βραβείο του το 1964

«Η Ακαδημία μίλησε με τον καλλιτεχνικό πράκτορα του Ντίλαν και επίσης με τον υπεύθυνο της περιοδείας του, αλλά δεν κατέστη δυνατό να συνομιλήσει με τον ίδιο τον καλλιτέχνη» δήλωσαν απο το γραφείο Τύπου της Ακαδημίας.

Ο  75χρονος καλλιτέχνης βρισκόταν χτες στο Λας Βέγκας για συναυλία, όμως δεν είπε τίποτα από μικροφωνου για το Νομπελ και είναι τόσο ιδιόρρυθμη (αλλά και ουσιαστική) προσωπικότητα που μπορεί πράγματι να μη θεωρεί το γεγονός άξιο αναφοράς.

  • Ο συγγραφέας Φιλίπ Μαργκοτέν (που συνέγραψε με άλλους το  «Μπομπ Ντίλαν: Όλα τα τραγούδια του») χαρακτήρισε τον τραγουδοποιό «τον μεγαλύτερο εν ζωή ποιητή της Αμερικής του 20ού αιώνα»
  • «Ναι, κι εγώ φαν του Ντίλαν είμαι, αλλά εδώ πρόκειται για ένα κακώς νοούμενο «βραβείο νοσταλγίας» από γερασμένους χίπιδες που λένε ασυναρτησίες Νομίζω ότι η Σουηδική Ακαδημία γελοιοποιείται. Είναι ένα δείγμα περιφρόνησης προς τους συγγραφείς» σχολίασε ο σκοτσέζος συγγραφέας Ιρβιν Γουέλς.
  • Ο  Σαλμάν Ρουσντί σχολίασε θετικά: «Από τον Όμηρο μέχρι τον (Φαΐζ Αχμάντ) Φαΐζ, το τραγούδι κι η ποίηση είναι στενά συνδεδεμένα, κι ο Ντίλαν είναι κληρονόμος αυτής της παράδοσης βάρδων»
  • «Το όνομα του Ντίλαν αναφερόταν συχνά τα τελευταία χρόνια, όμως πάντα θεωρούσαμε ότι επρόκειτο για φάρσα», θυμάται ο Πιερ Ασουλίν, συγγραφέας και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, που ουσιαστικά θύμωσε με την επιλογή
  • Ο κοινωνιολόγος-φιλόσοφος Τόνι Νέγκρι σχολίασε: «Η  επιλογή συμπίπτει και με την κόπωση του νεοφιλελευθερισμού, μια κόπωση η οποία διαδίδεται ακριβώς και εξαιτίας των ανισοτήτων. Ίσως,  όπως τραγουδούσε και ο Ντίλαν «The Times They Are Changin», οι καιροί αλλάζουν».
  • «Έτσι λοιπόν, η Ακαδημία που δεν τίμησε ποτέ τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, επέλεξε τον Ντίλαν».
  • Θα ρωτάνε σε 20 χρόνια στα τηλεπαιγχνίδια τι κοινό έχει ο Μπομπ Ντίλαν με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ και δεν θα το βρίσκει κανείς
  • Εκατομμύρια πιτσιρίκια ψάχνουν στο google ποιος στην ευχή είναι ο Μπομπ Ντίλαν
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here